Про що говорить зміна кольору сечі і коли потрібно звернутись по допомогу

Наше тіло має багато способів сповістити нас про те, що щось іде не так. Наприклад, про проблеми зі здоров’ям може сказати зміна кольору сечі. Пігмент, який забезпечує жовтий колір сечі, і який називається урохромом, утворюється в результаті розпаду мертвих клітин крові. Звісно, інколи нічого тривожного у зміні кольору сечі немає, наприклад, якщо ви пили багато води, сеча знебарвлюється. Але все ж варто звертати на це увагу, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Ось, якого кольору може набути ваша сеча і що це означає:

Помаранчевий. Помаранчева сеча свідчить про зневоднення або надмірне споживання добавок з вітаміном B. Також помаранчевого кольору сечі може надати надлишок бета-каротину, який міститься у моркві. Темно-помаранчева сеча часто буває в людей, що використовують рифампіцин. Його виписують для лікування туберкульозу, прокази та пневмонії. Якщо колір сечі тривалий час не змінюється, зверніться до лікаря.

Яскраво-жовтий. Яскраво-жовтий колір сечі мають люди, які приймають велику кількість вітаміну В2. Не потрібно турбуватись, це лише спосіб вивести з організму надлишок вітаміну, який не може бути використаний.

Червоний або рожевий. Часто сеча набуває рожевого кольору після вживання буряка, ожини та ревеню. Однак червона сеча може свідчити про серйозні проблеми зі здоров’ям, наприклад про камені в нирках, інфекції сечовивідних шляхів або навіть рак. Тому якщо ви помітили, що ваша сеча має червоне забарвлення, негайно зверніться до медиків.

Зелений. Людина, яка проходила процедури, що потребували наркозу, може помітити незвичайний зелений колір сечі. Це абсолютно нормально. Але якщо ви не були під наркозом останнім часом, зелена сеча (іноді навіть з блакитним відтінком) може свідчити про хвороби нирок та ІСВШ. Якщо колір сечі тривалий час не змінюється, зверніться до лікаря.

Чорний. Сеча чорного кольору може свідчити про рідкісне генетичне захворювання, яке називається алкаптонурія. У цьому стані сеча стає чорною, щойно вступає в контакт з повітрям. Цей симптом з’являється раптово у пацієнтів віком до 30 років. Чорна сеча, безумовно сигналізує про необхідність втручання медиків.

Білий. Молочно-білий колір сечі спостерігається при хілурії, яка, переважно, спричинена паразитом Wuchereria bancrofti. При хілурії лімфатична рідина (рідина з високою концентрацією лейкоцитів) потрапляє в нирки і надає сечі молочно-білого кольору. Біла сеча – це теж причина звернутись до лікаря.

Поділись


Новини партнерів