Медики пояснили, як готувати їжу, щоб знизити ризик деменції

Деменція – це загальна назва групи симптомів, пов’язаних з постійним зниженням функції мозку. Існує декілька різновидів деменції, найпоширенішим та найвідомішим з них є хвороба Альцгеймера. Лікування деменції поки що не існує, однак ви можете знизити ризик її виникнення, якщо внесете певні зміни у свій раціон та спосіб життя, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Люди, які страждають на деменцію, мають у своєму мозку велику кількість кінцевих продуктів глікування (AEG). AEG – це тип білків, який може накопичуватись в організмі і завдавати шкоди, якщо його концентрація дуже висока.

Також ці білки синтезуються при тривалій термообробці продуктів харчування. Одним з найпростіших способів знизити кількість AEG у своїх стравах, а отже і знизити ризик розвитку деменції, є використання маринадів з лимонним соком.

За словами доктора Дебори Лі, AEG утворюється в кровотоку, коли молекули цукру, наприклад глюкози чи фруктози, зв’язуються з білками та жировими частинками, а також при тривалій дії високих температур, наприклад при смаженні або приготуванні на грилі. Коли рівень цукру в крові високий, як при діабеті чи переддіабеті, AEG утворюється більше. Маринування продуктів у лимонному соку перед термообробкою сприяє зменшенню кількості AEG у їжі.

Також, ви можете захиститись від накопичення AEG, готуючи овочі на пару. Відварювання або приготування на пару овочів зменшує кількість AEG приблизно на 75%. Крім того, ви можете спробувати готувати їжу при більш низьких температурах. А от у високооброблених продуктах їх в будь-якому разі буде багато. Тому краще готувати домашню їжу з нуля.

Поділись


Новини партнерів