Лікування ревматоїдного артриту може зменшити ризик розвитку серцевих хвороб

Нове дослідження показало, що медикаментозне лікування на ранніх стадіях ревматоїдного артриту може зменшити ризик серцево-судинних захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Ревматоїдний артрит збільшує ризик розвитку серцевих захворювань як мінімум вдвічі, оскільки він тісно пов’язаний з атеросклерозом, серцевою недостатністю та інсультами.

Нещодавно британські вчені виявили зв’язок між раннім лікуванням ревматоїдного артриту і зменшенням ригідності судин. Ригідність – це поступова втрата еластичності, яка є ранньою ознакою серцевих захворювань.

“Наші дослідження підтверджують, що навіть на ранніх стадіях ревматоїдного артриту спостерігається  ригідність судин у людей, які не мають або мають мінімум факторів ризику серцевих хвороб, як гіпертонія, високий рівень холестерину або куріння”, – каже співавтор дослідження Свен Плейн, професор кардіології університету Лідса. Він додав, що дослідження підкреслює важливість раннього лікування ревматоїдного артриту, щоб зменшити також ризик захворювань серця.

В дослідженні взяли участь 82 пацієнти із ревматоїдним артритом, які не мали виявлених серцевих захворювань і погодились пройти МРТ-сканування серця. Сканування показало, що вони мали підвищену жорсткість судин, порівняно з людьми без ревматоїдного артриту. Також у них виявили ознаки серцевих рубців та зміни стінки лівого шлуночка, які свідчать про те, що проблеми із серцем у них почалися ще до діагностування ревматоїдного артриту.

Після сканування серця пацієнтам призначали препарати від ревматоїдного артриту. Через рік 71 пацієнт пройшов ще одне сканування серця. За даними дослідження, ці пацієнти продемонстрували зменшення жорсткості судин.

Науковці опублікували свої результати у Annals of the Rheumatic Diseases. Вони підкреслили, що виявили лише кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки.

Поділись


Новини партнерів