9 мікроелементів, які обов’язково мають бути у вашому раціоні

Мінерали – це неорганічні речовини, які необхідні організму для нормального функціонування у невеликих кількостях. Більшість людей знають про важливість кальцію, калію, магнію та натрію, однак роль більшості мікроелементів залишається для пересічної людини незрозумілою, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Мікроелементи мають вирішальне значення для каталізації ферментативних, хімічних та метаболічних реакцій в організмі. Ось 9 мінералів, які обов’язково мають бути у вашому раціоні:

Залізо. Цей мінерал необхідний усім людям, і новонародженим, і літнім. Він використовується у створення нових кров’яних клітин, які транспортують кисень по організму. Дефіцит заліза може стати причиною анемії. Джерелами заліза є родзинки, фініки, листяні овочі, печена картопля. Покращити засвоєння заліза можна за допомогою вітаміну С.

Хром. В нашому організмі хром регулює дію інсуліну, а також метаболізацію глюкози. Крім того, він стимулює синтез холестерину та роботу мозку. Його дефіцит може призвести до порушення функції інсуліну та діяльності серця. Хром можна отримати з цільнозернових продуктів, молочних продуктів, яблук, бананів, м’яса птиці, яєчного жовтка та пивних дріжджів.

Мідь. Мідь зміцнює здоров’я кісток та хрящів, сприяє метаболізації заліза та посилює вироблення меланіну. Дефіцит міді призводить до ослаблення м’язів, зниження кількості лейкоцитів та неврологічних проблем. Джерелами міді є шоколад, субпродукти, горіхи, насіння та бобові.

Йод. Це вкрай важливий для роботи щитовидної залози елемент, від якого також залежить ріст та розвиток організму та обмін речовин. Його нестача призводить до збільшення щитовидки та порушення її функції. Джерелами йоду є морепродукти, молочні продукти та йодована сіль.

Селен. Селен також підтримує функцію щитовидної залози, до того ж він важливий для накопичення організмом антиоксидантів. Нестача селену може викликати затуманеність мозку, зниження фертильності, втрату волосся та порушення роботи щитовидки. Селен можна отримати з морепродуктів, м’яса, яєць, молочних продуктів, грибів, гороху, картоплі та коричневого рису.

Цинк. Цинк допомагає зміцнити імунітет, підвищити фертильність, бере участь у вироблені багатьох ферментів і сприяє нормальному розвитку плоду. Його дефіцит викличе випадання волосся, зниження активності сперматозоїдів, затримку росту та ослаблення імунітету. Він міститься в насінні, рибі, птиці, деяких цільних злаках та квасолі.

Фтор. Фтор необхідний для формування кісток та зубів, а також він може мінералізувати зубну емаль, запобігаючи її пошкодженням. Саме тому фтор так часто  додають до зубної пасти. Також фтор можна одержати з чорного чаю, шпинату, картоплі та мінералізованої питної води. Однак з цим мінералом варто бути обережним, його надлишок не менш шкідливий, ніж нестача.

Марганець.  Марганець важливий для травлення, оскільки він бере участь у розщепленні білків та вуглеводів. Марганець активує фермент, який посилює метаболізм і сприяє зміцненню та ущільненню кісткової тканини. Дефіцит марганцю може викликати порушення репродуктивної функції, аномалії скелета та порушення ліпідного обміну. Марганець не виробляється людським організмом, але він може накопичуватись у мозку, печінці, підшлунковій залозі та кістках. Марганець міститься у морепродуктах, сої, бобових, цільнозернових, каві, чаї, чорному перці та ананасах.

Молібден. Молібден бере участь в утворенні ферментів, які виводять з організму токсини, регулюють ріст та розвиток організму. Дефіцит молібдену може викликати судоми, погіршення зору та інтелектуальні порушення. Поширеними харчовими джерелами молібдену є бобові, печінка, горіхи, молоко та хліб.

Поділись


Новини партнерів