Медики розповіли, чим може бути викликана втрата чутливості до дотиків

Вітамін В12 вкрай важливий для розвитку нейронів та синтезу ДНК – генетичного матеріалу всіх клітин. Якщо у вас дефіцит цієї поживної речовини, в цих процесах почнуться збої. Особливо гостро це відчує периферична нервова система, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Периферична нервова система включає різні типи нервів, які мають специфічні функції, такі як сенсорні нерви, що відповідають за передачу відчуття болю та дотику, рухові нерви, що відповідають за контроль м’язів, та вегетативну нервову систему, яка відповідає за регулювання автоматичних функцій організму.

Одним із симптомів вітаміну В12 є порушення роботи сенсорних нервів. Дослідження, опубліковане в Journal of the American Geriatrics Society, розглядало зв’язок між дефіцитом В12 і погіршенням сенсорної та моторної функції периферичної нервової системи у літніх людей.

Науковці зібрали дані про 2287 учасників дослідження Health, Aging and Body Composition, проведеного Health ABC. Вони виявили, що дефіцит В12 був пов’язаний зі зниженням чутливості до дотиків та дії світла. Вважається, що цей симптом є наслідком пошкодження нервів внаслідок нестачі вітаміну В12.

Сильний дефіцит вітаміну В12 також може спричинити неврологічні проблеми, такі як сплутаність свідомості, деменція, депресія та втрата пам’яті, повідомляє Національний інститут серця, легенів та крові.

Також він може викликати проблеми з кишечником та шлунком. Ви можете помітити нудоту, блювоту, печію, здуття живота, метеоризм, запори, діарею, втрату апетиту та зниження ваги. Збільшена печінка та запалення язика теж можуть сигналізувати про нестачу В12.

Поділись


Новини партнерів