Фахівці розповіли, кому потрібно остерігатись куркуми

Куркума – це дуже популярна спеція, що використовується не лише в кулінарії. Вона містить потужний фітохімікат під назвою куркумін, який допомагає усунути біль у суглобах, знижує рівень холестерину, зменшує ризик хвороб серця та синдрому подразненого кишечника, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однак, деяким людям варто вживати цей суперкорисний продукт з обережністю, оскільки куркума може викликати появу побічних ефектів:

Жінки, які годують груддю та вагітні. Куркуму часто вживають для зміцнення імунітету. Якщо в готовій страві кількість куркуміну буде невелика, вагітні та годуючі мами можуть її вживати. Однак у вигляді добавок куркумін для них небезпечний, оскільки він може викликати кровотечі, стимулювати матку і навіть стати причиною викидня.

Тим, хто страждає на анемію. Найчастіше анемія виникає через дефіцит заліза. Тоді організм не виробляє достатньо червоних кров’яних тілець, які транспортують кисень, або ж втрачає чи руйнує їх. Куркумін у високій концентрації може погіршити засвоєння заліза, що заважатиме лікуванню.

Тим, хто має хвороби крові. Люди, які страждають на будь-які захворювання крові, залежать від препаратів, що розріджують кров чи страждають на часті носові кровотечі, повинні бути дуже обережними під час споживання куркуміну. Його надлишок може погіршити згортання крові, збільшити ризик появи синців та виникнення кровотеч.

Діабетикам. Хворі на діабет повинні приділяти багато уваги своєму харчуванню. Їм треба увесь час контролювати рівень цукру у крові. Куркумін відомий своєю здатністю знижувати рівень глюкози в крові, та це може привести до іншої крайності – гіпоглікемії, яка може сильно нашкодити і навіть стати причиною коми.

Тим, хто має камені у нирках. Камені в нирках – це відкладення солей та мінералів. Найчастіше вони складаються з оксалату кальцію. Куркума також містить оксалат, який може зв’язуватись із кальцієм і спричиняти утворення каменів у нирках. Тому, якщо ви страждаєте на сечокам’яну хворобу, краще вжити заходів обережності.

При цьому користь від помірного вживання куркуми ніхто не заперечує. Експерти рекомендують не перевищувати дозу у 2000–2500 мг. Така кількість куркуми містить 60-100 мг куркуміну. Це надто мало для того, аби комусь нашкодити, але достатньо для того, щоб скористатись позитивними ефектами.

Поділись


Новини партнерів