Розвінчано 6 поширених міфів про гіпертонію

Гіпертонія – це хронічне підвищення кров’яного тиску, яке стає усе більш поширеним. І не лише серед людей похилого віку. Наприклад, дослідження, опубліковане в Indian Journal of Medical Research у 2019 році, показало, що кожна десята людина віком від 18 до 25 років у Індії має артеріальну гіпертензію. Дані, звісно, можуть різнитись у різних країнах, однак тенденція тривожна, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

При такій поширеності гіпертонії, обізнаність населення про неї залишається на вкрай низькому рівні. Ось декілька поширених міфів про гіпертонію, у правдивість яких вірить більшість людей:

Високий артеріальний тиск – це проблема людей старшого віку. Багато хто думає, що тим, кому менше за 40 років, немає потреби регулярно перевіряти тиск. Однак, нові дослідження показують, що це неправда. Звісно, вік – це один з факторів ризику гіпертонії, але він не єдиний. За нездорового способу життя, гіпертонія може розвинутись навіть у підлітків.

Лише чоловікам потрібно турбуватись через гіпертонію. За даними дослідження, проведеного в Indian Heart Journal у 2019 році, поширеність артеріальної гіпертензії серед індійських жінок становила 23,7%. Це показує, що жінки теж ризикують. Особливо важливо контролювати тиск вагітним жінкам, оскільки гіпертонія може нашкодити як плоду, так і самій жінці.

Якщо у ваших родичів є гіпертонія, у вас вона також буде. Так, гіпертонія часто з’являється у членів однієї родини. Якщо вона була у ваших батьків, дідусів та бабусь або інших близьких кровних родичів, ризик захворіти на гіпертонію стає досить високим. Однак, за даними Американської асоціації серця, цього можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.

Якщо не додавати сіль у страви, ваш рівень натрію буде в нормі. Зловживання кухонною сіллю справді призводить до підвищення артеріального тиску у багатьох випадках, але те, що ви припинили її вживати, не означає, що рівень натрію та артеріальний тиск повернуться до норми. Сіль додають до величезної кількості продуктів, які ми вживаємо щодня – магазинні соуси, приправи, закуски, тощо. Виключення з раціону пакетованої їжі принесе більше користі, ніж виключення кухонної солі, кількість якої ви можете контролювати.

Якщо у вас підвищений рівень холестерину, то ви маєте також гіпертонію. Так, високий рівень холестерину справді є фактором ризику гіпертонії. Але одне не обов’язково тягне за собою інше.

Коли тиск знизиться, можна припинити прийом ліків від гіпертонії. Без консультації з лікарем не можна припиняти прийом призначених ним препаратів. Найчастіше гіпертонія залишається з пацієнтом на все життя. Те, що ваші показники покращились, не означає, що вони залишаться незмінними, якщо ви відмовитесь від ліків.

Поділись


Новини партнерів