Яйця просто переповнені різними корисними речовинами, включаючи білки, вітаміни та мінерали. Яєчний жовток містить холестерин, жиророзчинні вітаміни та незмінні амінокислоти. Яйця є джерелами вітамінів D, B6, B12 та мінералів, таких як цинк, залізо та мідь. Також вони є універсальним та дуже доступним продуктом, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.
Більше половини білків та увесь вітамін В12 у яйці міститься саму у білку. Часто саме білок без жовтка рекомендують вживати тим, хто регулярно відвідує спортзал. Однак, інколи ми не розуміємо, які побічні ефекти може викликати вживання великої кількості тих чи інших продуктів.
Ось декілька можливих побічних наслідків зловживання яєчним білком:
Алергія. Вживання яєчного білка може спричинити напади певних видів алергії, особливо у дітей. Симптоми можуть включати кропив’янку, набряки, нежить, свербіж та сльозотечу. Інколи, хоча й дуже рідко, яйця можуть викликати анафілактичний шок. Він має такі симптоми, як різке падіння артеріального тиску і набрякання горла та обличчя. Анафілактичний шок навіть може призвести до смерті.
Отруєння сальмонелою. Споживаючи сирі яєчні білки, ви ризикуєте отруїтись бактеріями сальмонели, які часто живуть на шкаралупі. Їх можна знищити, обробивши яйця термічно.
Погіршення всмоктування біотину. Сирі яєчні білки можуть погіршити всмоктування водорозчинного вітаміну під назвою біотин, який необхідний для регулювання обміну цукру в крові. Сирі яєчні білки містять білок авідин, який може гальмувати всмоктування біотину.
Перевантаження білками. Хоча білкова дієта має свої переваги, захоплюватись нею понад міру не слід. Надто велика кількість білка в раціоні може стати причиною хвороб нирок, набору ваги та порушень травлення.
Запори. Яєчний білок дуже поживний, але він не містить клітковини. Якщо ви вживаєте недостатньо клітковини, ви ризикуєте отримати порушення травлення та запори.