Які популярні продукти можуть збільшити ризик деменції

Руйнівні наслідки деменції спонукали наукове співтовариство шукати способи їй запобігти та методи її лікування. І хоча ми досі далекі від того, щоб досягти хоча б однієї з цих цілей, ми вже багато знаємо про фактори ризику деменції, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження показали, що продукти, корисні для серця, сприяють також покращенню здоров’я мозку. Це змусило фахівців рекомендувати здорову для серця дієту для зменшення ризику деменції.

При цьому експерти занепокоєні тим, що маргарин залишається популярною альтернативою вершковому маслу, не зважаючи на те, що це оброблений продукт, в який додають велику кількість хімічних речовин.

Маргарин – це перероблений продукт, що візуально і за смаковими якостями нагадує масло. Деякі фахівці стверджують, що діацетил, який входить до складу маргарину,  сприяє накопиченню білка бета-амілоїду, який вважається маркером деменції. Також  діацетил може посилювати токсичний вплив цього білка на мозок.

Крім того, маргарин часто потрапляє до чорних списків органів охорони здоров’я в різних  країнах через те, що цей продукт традиційно асоціюється із трансжирами.

Трансжири, які на етикетці часто позначаються як гідрогенізована олія, були визнані однією з найнебезпечніших харчових добавок. Дослідження безпосередньо пов’язують трансжири з ризиком розвитку деменції.

Наприклад, в журналі Neurology було опубліковано дослідження, яке показало, що люди, у крові яких була велика кількість трансжирів, мали на 52-74% вищий ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших видів деменції. В цьому дослідженні взяли участь 1600 чоловіків та жінок з Японії, які на початку спостереження деменції не мали. Вчені спостерігали за ними протягом десяти років. На початку дослідження учасникам провели аналіз крові, а також зібрали дані про їхню дієту. Науковці робили поправки і на інші фактори, що могли вплинути на ризик розвитку деменції.

Як правило, трансжири присутні також у рослинних оліях, тортах, пончиках, випічці, морозиві, хлібі та фастфуді.

Поділись


Новини партнерів