Науковці сказали, хто має більший ризик серцевого нападу

Велике багаторічне дослідження показало, що чоловіки середнього віку, які переживали депресію в пізньому підлітковому віці, мають підвищений ризик серцевого нападу, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

В дослідженні взяли участь понад 238 000 чоловіків, що народились між 1952 і 1956 роками. Вони пройшли детальне медичне обстеження у віці 18 чи 19 років, та повторне обстеження у віці 58 років.

Виявилось, що чоловіки, яким було діагностовано депресію у пізньому підлітковому віці, мають на 20% більший ризик інфаркту, ніж їхні ровесники, що не мали депресії.

Вчені зауважили, що їхнє дослідження виявило лише кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки. “Частково така кореляція може пояснюватись більш низькою здатністю справлятись із повсякденним стресом та погіршенням фізичної підготовки підлітків із психічними проблемами”, – сказано у висновках, що були представлені 26 серпня на на віртуальному засіданні Європейського кардіологічного товариства.

Вчені закликають батьків бути пильними і звертати увагу на ознаки стресу, тривоги та депресії, які виходять за рамки звичайної підліткової тривоги. Авторка дослідження Сесілія Берг з Університету Еребру, що в Швеції, наголошує на важливості медичної допомоги у випадку, якщо проблема стала хронічною.

Берг також додала, що дослідники вже знали, що чоловіки, які були фізично здоровими, однак перебували в стані стресу в підлітковому віці, схоже, менш схильні підтримувати гарну фізичну форму у подальшому житті.

“Наші попередні дослідження також показали, що низька стійкість до стресу корелює з більшою тенденцією до виникнення залежностей, про що свідчить більший ризик куріння, зловживання алкоголем, тощо”, – зазначила вона.

Дослідження, представлені на засіданнях, вважаються попередніми до моменту публікації в рецензованому журналі.

Поділись


Новини партнерів