Що таке клаустрофобія і як вона проявляється

Всі ми чули про клаустрофобію, та не всі розуміють, що насправді означає це слово. Клаустрофобія – це форма тривожного розладу, яка викликає панічний страх пред обмеженим простором. За даними одного дослідження, від сильної клаустрофобії може страждати до 10% населення планети, але лікування отримує лише незначна частина цих людей, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Саме слово “клаустрофобія” походить від латинського слова claustrum, яке означає “закрите приміщення”, та грецького φόβος, яке означає “страх”. У звіті PSYCOM є цитата доктора Бернарда Віттона, доктора медицини, засновника та директора Національного центру з лікування фобій, тривоги та депресії, який називає клаустрофобією однією з найпоширеніших психічних проблем.

Клаустрофобія може по-різному проявлятись у різних людей, викликаючи легку нервозність або повноцінні панічні атаки. Перебування в закритому просторі або навіть роздуми про нього, можуть викликати такі симптоми: задишка, прискорене серцебиття, пітливість і озноб, нудота, тремтіння, запаморочення, сухість у роті, утруднене дихання, головний біль, оніміння, відчуття задухи, страх заподіяти якоїсь шкоди, дезорієнтація та сплутаність думок, потреба у сечовипусканні.

Часто клаустрофобія може бути спричинена дитячими травмами, однак генетика теж може відігравати певну роль. Якщо ваші батьки страждають на клаустрофобію, ризик, що у вас вона теж буде, зростає. Науковці пов’язують її з дефектом гена GPM6A.

Напад клаустрофобії може виникнути практично будь-де, починаючи від літаків і тунелів до громадських туалетів і дверей, що обертаються.

Якщо у вас стався напад клаустрофобії, намагайтесь дихати глибоко та повільно, при кожному вдиху дораховуючи до трьох. Залишайтесь на місці і нагадуйте собі, що страх скоро мине, постарайтесь візуалізувати позитивні образи. Зосередьтесь на чомусь, що вас заспокоює.

Поділись


Новини партнерів