Голландські науковці назвали продукти, що допоможуть знизити артеріальний тиск

Високий кров’яний тиск – це хронічний стан, з яким живуть мільйони людей. Він збільшує ризик інфаркту та інсульту. Щоб знизити артеріальний тиск і уникнути розвитку гіпертонії, фахівці радять вживати більше молочних продуктів з низьким вмістом жиру, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження, проведене в Нідерландах, показало, що ті, хто вживав більше молочних продуктів з низьким вмістом жиру, мали в середньому нижчий артеріальний тиск. В дослідженні взяли участь 2245 осіб, старших за 55 років.

Учасників розділили на 5 груп – одна вживала молочні продукти з низьким вмістом жиру, друга – з високим, третя вживала лише молоко і продукти з нього, четверта – лише сир та продукти з нього, а п’ята – тільки кисломолочні продукти. Наприкінці дослідження з’ясувалось, що у першій групі був найнижчий ризик підвищення артеріального тиску протягом двох років.

Через 6 років було проведено ще одна перевірка. Виявилось, що ризик гіпертонії все ще був нижчим, однак не на стільки, як під час першої перевірки.

Також виявилось, що ризик гіпертонії знизився у групі, що вживала лише молоко та продукти з нього, але вживання сиру та продуктів з нього такого ефекту не дало.

Це не перше дослідження, що виявило взаємозв’язок між споживанням молока та зниженням артеріального тиску, але науковці досі не можуть пояснити механізм цього процесу. Існують численні гіпотези, що в молоці може бути якийсь активний компонент, що впливає на кров’яний тиск, як білки, пептиди або котрийсь із мінералів, але жодна з них не була підтверджена експериментально.

Інше дослідження, опубліковане в New England Journal of Medicine, встановило, що дієта, багата на фрукти, овочі, нежирні молочні продукти та низьким вмістом насичених жирів і жирів загалом, також сприяє істотному зниженню артеріального тиску.

Поділись


Новини партнерів