Фахівці розказали, як правильно приймати дієтичні добавки

Деяким людям для підтримки здоров’я та імунітету необхідні вітамінні та мінеральні добавки. Вони не замінять збалансований раціон харчування з великою часткою фруктів, овочів, бобових, горіхів, насіння та здорових жирів, однак допоможуть уникнути виникнення харчових дефіцитів, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Найкраще не приймати жодних добавок без консультацій з лікарем, оскільки надлишок мікроелементів може бути таким же небезпечним, як і їх дефіцит. Окрім того, щоб знати, які добавки вам потрібні, потрібно також знати, коли їх найкраще приймати.

Водорозчинні вітаміни, як вітаміни групи В та вітамін С, краще приймати після їжі, за виключенням вітаміну В12, який краще засвоюється разом з їжею. За даними сайту Web M.D., вітамін С найкраще приймати через 2 години після їжі.

Жиророзчинні вітаміни, такі як вітаміни A, D, E і K, легше засвоюються після їжі. Обов’язковою умовою для їх нормального всмоктування є наявність у їжі жирів. Оливкова олія, авокадо, жирні сорти риби, горіхи та насіння – все це джерела здорових жирів. Важливо, щоб лікар призначав добавки вітаміну А та визначав дозування, оскільки його надлишок може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Добавки заліза краще вживати натщесерце. Врахуйте, що для засвоєння заліза організму потрібен вітамін С, тож вживайте більше цитрусових, полуниці, шпинату, броколі, капусти та іншої листової зелені.

Мінеральні добавки можна вживати разом із їжею, але не варто одночасно приймати препарати магнію, кальцію та цинку. Вони заважатимуть засвоєнню одне одного.

Дізнати про наявність у вас харчових дефіцитів можна, зробивши аналіз крові. Без нього та без консультації з лікарем не варто приймати ніякі дієтичні добавки.

Поділись


Новини партнерів