Брудне повітря може бути фактором ризику діабету

Дослідник індійського походження Санджай Раджагопалан з університетської лікарні Харрінгтон у США виявив, що забруднення повітря може відігравати певну роль у розвитку кардіометаболічних захворювань, таких як діабет, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в Journal of Clinical, було виявлено, що забруднення повітря є фактором ризику, що сприяє цілій групі серйозних медичних проблем, включаючи інфаркт та інсульт.

“У цьому дослідженні ми створили середовище, яке імітувало забрудненість повітря у Нью-Делі чи Пекіні”, – сказав Раджагопалан. Вчені використовували тверді забруднюючі частинки, подібні до тих, які утворюються через автомобільні вихлопи, виробництво електроенергії, тощо.

Науковці з’ясували, що вплив забрудненого повітря може викликати появу тих же факторів, які спричиняють хвороби серця, резистентність до інсуліну та діабет другого типу.

Вони використовували мишачі моделі. Їх поділили на три групи: контрольну, яка отримувала чисте фільтроване повітря, групу, яка дихала забрудненим повітрям та групу, яку годували продуктами з високим вмістом жиру. Експеримент тривав 24 тижні. З’ясувалось, що вплив брудного повітря можна порівняти із впливом шкідливого раціону з великою кількістю жиру. І в другій, і в третій групі спостерігались метаболічні порушення та стійкість до інсуліну, які зазвичай передують розвитку діабету.

Це перше дослідження, яке порівнює вплив нездорового харчування та забрудненого повітря на епігенетичні зміни. Науковці зазначили, що здоров’я мишей покращилось, коли повітря очистили.

Поділись


Новини партнерів