5 найпоширеніших причин різкого збільшення ваги

Невеликі коливання ваги є цілком нормальним явищем. В середньому вага дорослої людини може змінюватись на 500-1000 г щодня. Це може статись через зневоднення, надмірне споживання солі або порушення режиму сну, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Зберігати здорову вагу важливо не тільки для того, аби виглядати більш привабливо, а і для того, щоб уникнути цілого ряду хронічних хвороб. Високий ІМТ пов’язують з хворобами серця, гіпертонією, діабетом 2 типу, жовчними каменями, проблемами з диханням та деякими видами раку.

Якщо ваша вага роками була відносно стабільною, але раптово почала рости, цьому може бути багато причин. Ось кілька найпоширеніших:

Прийом деяких ліків. Переважно до збільшення ваги призводять препарати проти хвороб серця і депресії. Також винуватцями можуть бути деякі ліки від мігрені, судом, гіпертонії та діабету. Ці препарати впливають на гормони, що може спричинити збільшення ваги.

Деякі медичні стани. В період применопаузи, менопаузи та при синдромі полікістозних яєчників порушення гормонального балансу можуть викликати нерегулярність менструального циклу, появу прищів, збільшення ваги і навіть появу волосся на обличчі. Гормональний баланс можна контролювати за допомогою здорового харчування, регулярних фізичних вправ і медичних препаратів, призначених лікарем.

Зловживання алкоголем. Нестрашно, якщо ви час від часу випиваєте келих вина або пива, але якщо це увійшло у вас у звичку, набору ваги не уникнути. Алкоголь, як і газовані напої, містить велику кількість калорій, яких ми навіть не помічаємо. Наприклад, 100 г пива містить 43 калорії. Небагато? А стандартна банка цього напою додасть до вашого раціону 215 калорій. Вже відчутніше, чи не так? Тому якщо ви не хочете погладшати, варто скоротити споживання алкоголю до мінімуму.

Гіпотиреоз. Нестача гормонів щитовидної залози змушує нас відчувати втому, слабкість, озноб і, звичайно, збільшення ваги. Навіть коли секреція гормонів щитовидної залози знаходиться на нижній межі норми, ви можете набрати кілька кілограмів.

Безсоння та стрес. Стрес є частиною нашого життя, але хронічний стрес, який часто супроводжується безсонням, може призвести до збільшення ваги. Ви можете дотримуватись здорового харчування та регулярно виконувати фізичні вправи, але порушення сну та хронічний стрес все одно призведуть до набору зайвих кілограмів. Також нестача сну може призвести до збільшення секреції гормонів голоду.

Поділись


Новини партнерів