Що таке цукрове похмілля і як з ним боротися

Ви коли-небудь прокидались виснаженими та з головним болем після того, як переїли солодощів або захопилися солодкими напоями? Можливо, це було так зване “цукрове похмілля”. Звучить кумедно, та це цілком реальне явище, яке впливає на роботу організму та має такі ж симптоми, як алкогольне похмілля, наприклад затуманеність мозку, головний біль, дратівливість, втома та млявість, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Dоctor.

Цукрове похмілля виникає, коли ви їсте багато простих вуглеводів з таких продуктів, як печиво, торти, цукерки, тістечка, чіпси, макарони, млинці, тощо. Тоді ваш організм починає виробляти деякі гормони в значно більшій кількості. Два найважливіші з них –  дофамін та серотонін. Дофамін змушує нас відчувати задоволення, а серотонін – щастя. Тому споживання солодкого змушує нас почуватись щасливими. Бажання повторно отримати такі відчуття може призвести до цукрової залежності.

Цукрове похмілля викликається сильними перепадами рівня цукру в крові. Коли ви з’їдаєте велику кількість цукру за короткий час, рівень глюкози в крові різко піднімається, що викликає сплеск рівня інсуліну, який допомагає метаболізувати цукор. Якщо це повторюється часто, організм втрачає чутливість до дії інсуліну, і призводить до стану, який називається інсулінорезистентністю. В кінцевому підсумку це може призвести до розвитку діабету.

Крім того, цукор збільшує вивільнення гормону стресу кортизолу. Хронічний стрес та необмежений доступ до цукристих продуктів – це смертельна комбінація, яка може призвести до серйозних метаболічних порушень.

Також цукор має сильний вплив на імунітет. Ефективність білих кров’яних тілець падає на 50% після вживання цукру. Це може тривати до 5 годин.

Як же подолати цукрове похмілля? Найкращий спосіб це зробити – уникати простих вуглеводів, які є його першопричиною. Якщо вам хочеться солоденького, зверніть увагу на свіжі фрукти та сухофрукти.

Якщо напередодні увечері ви захопилися солодощами, варто вийти на прогулянку. 30 хвилин ходьби допоможуть вам покращити кровообіг і пришвидшать виведення зайвого цукру з організму.

Випийте склянку лимонної води. Лимон не знизить рівень цукру в крові, але допоможе запобігти його різким перепадам.

Можете додати до свого раціону корицю. Відомо, що вона допомагає регулювати рівень цукру в крові і підвищує чутливість до інсуліну, запобігаючи розвитку інсулінорезистентності.

Також варто збільшити споживання клітковини.  І розчинна, і нерозчинна клітковина меже уповільнити всмоктування цукру в кров і сприяє зниженню рівня цукру.

Поділись


Новини партнерів