5 видів чаю, корисних для вашого здоров’я

Вважається, що чай з’явився у Китаї тисячі років тому, а на сьогодні він є найпопулярнішим напоєм у світі. Опитування 2013 року показало, що більшість людей вживають його через корисні для здоров’я властивості. І справді, вживання деяких видів чаю пов’язують зі зміцненням здоров’я серцево-судинної системи, посиленням обміну речовин, зниженням рівня цукру та іншими корисними ефектами, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Більшість видів чаю містять поліфеноли, такі як катехіни і тефлавіни, які зміцнюють імунітет та покращують стан шкіри і волосся. Ось 5 видів чаю, які можуть принести користь вашому здоров’ю:

Чорний чай. Ви можете цього не знати, але чорний чай – це прекрасна альтернатива каві, оскільки він містить доволі багато кофеїну. Дослідження, опубліковане в Journal of Health Sciences в 2019 році, показало, що чорний чай багатий також на поліфеноли, такі як епігалокатехін-галат, теафлавіни, теарубігіни, L-теанін та інші типи катехінів, які зменшують ризик хвороб серця, діабету та знижують рівень холестерину.

Зелений чай. Завдяки вмісту антиоксидантів зелений чай полегшує схуднення, але це не єдиний його ефект. Багато досліджень показали, що зелений чай зменшує ризик розвитку раку грудей, легенів, шлунка, тощо, знижує рівень холестерину у крові, зменшує окислювальне навантаження на мозок, скорочуючи ризик неврологічних хвороб, як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

Чай улун. Цей сорт чаю виготовляється з листя, яке почало в’янути під впливом сонячного світла. Згідно дослідження, що було опубліковане у Food and Nutrition Research в 2018 році, чай улун (саме цей вид чаю традиційно п’ють у Китаї) має антиоксиданті, протимікробні, протиракові властивості, а також допомагає знижувати рівень холестерину при регулярному вживанні. Він також використовується для профілактики збільшення ваги та ожиріння.

Ромашковий чай. Чай з ромашки має антибактеріальні і протизапальні властивості, а також зменшує імовірність виникнення захворювань печінки, виразки шлунка та діареї. Кілька досліджень показали, що ромашковий чай полегшує симптоми ПМС у жінок. Також він має заспокійливий вплив на організм і допомагає швидше заснути.

Чай матча. Чай матча виготовляють з того ж листя, що й зелений чай, з єдиною відмінністю – це молоде листя, на яке ніколи не потрапляло сонячне світло. Вважається, що він містить більше поживних речовин, ніж звичайний зелений чай. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients в 2018 році, показало, матча містить багато амінокислоти, що зветься теанін, на додаток до інших поліфенолів, які є і в інших видах чаю, що може зменшити стрес та ризик виникнення хронічних захворювань.

Читайте також: Який квітковий чай може збільшити тривалість вашого життя

Поділись


Новини партнерів