В чому різниця між діабетом 1 та 2 типу

Діабет першого та другого типу має однакові симптоми – часте сечовипускання, сильна спрага, постійне відчуття голоду, стомлюваність, погіршення зору, довге загоєння ран. Крім того, люди, що страждають на діабет 1 типу, можуть втрачати вагу та мати сильні перепади настрою, а ті, хто страждає на діабет 2 типу, можуть відчувати оніміння та поколювання в руках і ногах, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

За останні кілька десятиліть кількість випадків діабету збільшилась у багато разів і продовжує зростати. Зараз на діабет страждає приблизно 425 мільйонів людей по всьому світу, більшість із них мають діабет другого типу, який пов’язують з неправильним способом життя. Щороку від ускладнень діабету помирає 1,6 мільйона людей.

Діабет виникає тоді, коли організм не може належним чином засвоювати та переробляти глюкозу. Діабет буває двох типів – першого та другого. Багато людей плутають їх, однак різниця між ними суттєва. Хоча вони обидва є хронічними захворюваннями, які призводять до того, що рівень цукру в крові постійно залишається високим, причини цих хвороб відрізняються.

Цукровий діабет 1 типу часто називають “дитячим”, оскільки найчастіше його діагностують у дитячому або підлітковому віці. Це аутоімунне захворювання. Тобто імунна система помилково атакує здорові клітини організму. При цьому руйнуються бета-клітини, які виробляють інсулін. Причина виникнення діабету 1 типу невідома, вважається, що він може бути пов’язаний з генетичними або екологічними факторами. В більшості випадків він є спадковим і його розвитку запобігти неможливо.

Ось поширені фактори ризику діабету 1 типу: родинний анамнез (якщо ваші близькі родичі мають це захворювання, імовірність, що воно буде і у вас, зростає), вік (ознаки цукрового діабету 1 типу можуть з’явитись в будь-якому віці, але найчастіше проявляються у дітей та підлітків) та генетика (наявність деяких специфічних генів може збільшити ризик розвитку цієї хвороби).

Цукровий діабет 2 типу частіше зустрічається у дорослих, але останнім часом він стає більш поширеним серед дітей через неправильний спосіб життя. При діабеті 2 типу підшлункова виробляє інсулін, але організм не може ефективно його використовувати. Інсулін накопичується в крові і це призводить до зростання рівня глюкози. Точна причина виникнення резистентності до дії інсуліну також не відома, але вчені вважають, що це пов’язано з нестачею руху, неправильним харчуванням і зайвою вагою.

Ось основні фактори ризику діабету 2 типу: зайва вага, родинний анамнез, малорухливий спосіб життя і синдром полікістозних яєчників.

На відміну від діабету 1 типу, діабету 2 типу можна уникнути за допомогою здорового харчування, регулярної фізичної активності та підтримки нормальної маси тіла.

Поділись


Новини партнерів