Вчені назвали ще одну небезпеку антибіотиків

Без антибіотиків подолати бактеріальні інфекції важко, але зловживання ними має цілий ряд побічних ефектів – від ослаблення імунітету до негативного впливу на нирки. А нещодавнє дослідження показало ще один небажаний ефект від прийому великої кількості антибіотиків, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження, проведене під керівництвом науковців з інституту Karolinska Institutet, що в Швеції та Гарвардської медичної школи, США. Його опублікували в журналі The Lancet Gastroenterology and Hepatology. Науковці намагались встановити зв’язок між вживанням антибіотиків і запальними хворобами кишечника.

Результати показали, що зловживання антибіотиками дійсно пов’язане з запальними хворобами кишечника. Вчені з’ясували, що прийом значних доз антибіотиків з широким спектром дії підвищує ризик виникнення таких захворювань, як виразковий коліт та хвороба Крона.

Запальні хвороби кишечника стають все більш поширеними, особливо у США та Європі, де санітарія все більше посилюється, а антибіотики приймають все частіше. Роль мікробіому кишечника у підтримці загального здоров’я людини дуже значна, а антибіотики можуть порушувати його баланс. Потенційно це може збільшити ризик захворювань шлунково-кишкового тракту.

“Я думаю, це підтверджує те, що багато хто з нас підозрював – що антибіотики, які негативно впливають на мікробіологічні процеси кишечника, є фактором ризику розвитку запальних хвороб кишечника”, – каже головний автор дослідження доктор Лонг Нгуен з Гарвардської медичної школи. Він додав, що незважаючи на, здавалося б, очевидність цього твердження, досі не проводилось великих досліджень, які б його підтвердили.

Вчені розглянули майже 24000 нових випадків запальних хвороб кишечника (16000 випадків виразкового коліту та 8000 випадків хвороби Крона). Вони з’ясували, що прийом антибіотиків пов’язаний з майже двократним збільшенням ризику запальних хвороб кишечника, після поправки на інші фактори ризику. Найбільше на цей показник впливали саме антибіотики широкого спектру дії.

Поділись


Новини партнерів