Як запобігти перенапруженню очей при роботі за комп’ютером

За час карантину люди почали проводити перед екранами та моніторами значно більше часу. Це має дуже несприятливі наслідки для нашого здоров’я. Перенапруження очей – це звичне явище у цифрову епоху. Воно може стати причиною подразнення очей, головного болю, помутніння зору, сухості очей, тощо. Звісно, у всіх цих явищ можуть бути інші причини, але зловживання ґаджетами – основна, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Якщо очі перенапружувати часто і нічого з цим не робити, це може стати причиною дегенерації макули, порушень сну, а деколи навіть катаракти.

Також перенапруження очей може викликати дискомфорт у повсякденному житті. Ось кілька порад, якими ви можете скористатись, аби цього не допустити:

Робіть перерви. Коли ви працюєте за комп’ютером, користуйтесь правилом 20:20 – кожні 20 хвилин відводьте очі від екрану на 20 секунд. Дотримуйтесь балансу між роботою і перервами, щоб очі встигли відпочити.

Дотримуйтесь відстані між очима та екраном. В ідеалі відстань повинна бути не меншою за 50 см. Можна скористатись іншим методом і тримати монітор на відстані витягнутої руки від обличчя.

Тримайте екран в правильному положенні.  Важлива не лише відстань, але і кут розміщення. Тримайте екран на рівні очей або трохи нижче. Він не повинен бути надто високо чи надто низько.

Носіть захисні окуляри. Зараз доступні лінзи зі спеціальним покриттям, яке блокує синє світло моніторів та екранів.

Використовуйте очні краплі. Якщо під час роботи за комп’ютером ви часто стикаєтесь із сухістю і подразненням, скористайтесь краплями. Щоб підібрати правильні, зверніться до лікаря.

Відволікайтесь правильно. Вимикаючи комп’ютер, більшість із нас бере до рук одну і ту саму річ – смартфон. Тому ваші очі не отримують відпочинку, якого потребують. Переконайтесь, що в неробочий час ви звели використання ґаджетів до мінімуму.

Поділись


Новини партнерів