5 корисних властивостей куркуми, про які вам варто знати

Люди вживають куркуму вже 4 тисячі років. Головною діючою речовиною куркуми є куркумін, поліфенол, який надає цій спеції яскравого жовтого кольору, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Куркумін пригнічує цитокіни (клітини, які викликають запалення) та зменшує окислювальний стрес. Ось ще кілька корисних властивостей куркуми, про які ви маєте знати:

Куркума зменшує біль у кістках. Завдяки протизапальним властивостям, куркума полегшує біль та запалення, що виникають через фарцисиїт, бурсит або артрит. Ви можете вживати куркуму щодня, додаючи одну чайну ложку до чаю чи теплого молока.

Куркума допомагає при респіраторних захворюваннях. Протизапальні властивості куркуми допомагають їй боротись із запаленнями, викликаними ангіною, бронхітом чи застудою.

Куркума зміцнює здоров’я серця. Кілька досліджень показали, що куркумін може покращити функцію ендотелію (внутрішнього шару) серця. Вчені порівнювали дію куркуміну з препаратом, що знижує холестерин і застосовується для профілактики захворювань серця, під назвою аторвастатин, і виявили, що вони обидва є однаково ефективними.

Ще одне дослідження, в якому взяла участь 121 людина, яка проходила шунтування на коронарній артерії, порівнювало дію куркуміну із плацебо і виявилось, що група, яка приймала куркумін мала на 65% менший ризик інфаркту.

Куркума затримує старіння і бореться з віковими захворюваннями. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям куркума може запобігти шкоді, спричиненій вільними радикалами, яка може прискорити процес старіння. Зменшуючи запалення в організмі, куркума запобігає різним захворюванням, які в іншому випадку можуть порушити функціонування організму. Часто куркумін навіть входить до складу антивікових кремів і добавок.

Куркума зменшує ризик розвитку раку. Дослідження, опубліковане в журналі American Association of Pharmaceutical Scientists, показало, що куркумін може допомогти вбивати ракові клітини та запобігти розростанню нових кровоносних судин в пухлині, при використанні разом з традиційним лікуванням. Зараз проводяться дослідження, які повинні допомогти включити куркумін до традиційного протиракового лікування.

Поділись


Новини партнерів