Вчені знайшли простий спосіб знизити ризик передачі COVID-19

Нове дослідження показало, що промивання горла ополіскувачами для ротової порожнини допомагає зменшити кількість вірусних частинок у роті та горлі і зменшує ризик передачі SARS-CoV-2, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

При цьому в дослідженні, яке було опубліковано в Journal of Infectious Diseases, зазначено, що ополіскувачі для рота не підходять для лікування інфекції в кишечнику (тож пити його не слід) і не захищають від інфікування. Але ризик передачі вони дійсно зменшують.

Науковці, в тому числі й з Рурського університету, що в Німеччині, вважають, що значна частина вірусних частинок у пацієнтів з COVID-19 знаходиться в гортані і ротовій порожнині. У дослідженні вказано, що основний шлях передачі вірусу – це прямий контакт з зараженими дихальними краплями інфікованих осіб і подальший їх контакт зі слизовими здорової людини.

Результати показали, що полоскання рота та горла зменшило кількість вірусних частинок у слині і знизило тим самим ризик передачі вірусу здоровим людям.

Метою дослідження було знайти способи зменшити ризик передачі вірусу цим шляхом та допомогти розробити протоколи стоматологічних процедур для цього.

Вчені розглядали 8 різних ополіскувачів з різними інгредієнтами, які були доступні на території Німеччини. Щоб визначити кількість вірусних частинок у слині, вони змоделювали ефект полоскання горла на комп’ютері, а також протестували його на клітинах Vero E6, які “особливо сприйнятливі” до SARS-CoV-2.

Усі протестовані засоби спочатку зменшували кількість вірусів, хоча потрібні клінічні дослідження, щоб з’ясувати тривалість їхнього ефекту. Співавтор дослідження Тоні Мейстер з Рурського університету пояснив, що полоскання не може зупинити розмноження вірусу в клітинах, але може знизити вірусне навантаження на короткий час. Це може допомогти вберегти людей, які змушені контактувати з хворим, як медики чи рідні.

Поділись


Новини партнерів