Яких продуктів варто уникати при гормональному дисбалансі

Гормони – це сигнальні хімічні речовини, які надходять до різних органів та тканин і забезпечують їх ефективне функціонування. Вони виділяються з ендокринних залоз і відіграють значну роль у роботі всіх систем організму. Всі процеси, від обміну речовин до розмноження, регулюються саме ними, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Зміни у нашому гормональному фоні впливають на увесь організм. До гормональних дисбалансів однаково схильні як чоловіки, так і жінки. Для регулювання виділення гормонів дуже важливий правильний раціон харчування та регулярні фізичні вправи. Однак, навіть здорові на перший погляд продукти можуть посилити симптоми порушення гормонального балансу. Ось продукти, які людям з гормональними порушеннями варто споживати помірковано:

Овочі. Деякі види пасльонових овочів, такі як картопля, перець та помідори, варто споживати помірковано, оскільки сполуки, що в них містяться, можуть посилювати запалення. Навіть деякі хрестоцвіті овочі, такі як цвітна капуста, броколі та капуста, можуть посилити симптоми дисбалансу гормонів. Обидві групи овочів при надмірному споживанні можуть викликати проблеми зі щитовидною залозою.

Червоне м’ясо. Варто уникати також продуктів, що містять багато насичених і транс-жирів. До них належать, приміром, червоне та оброблене м’ясо. Нездорові жири можуть збільшити виділення естрогену і посилити симптоми порушення гормонального балансу. Краще замінити червоне та оброблене м’ясо на яйця та жирну рибу.

Продукти з сої. Соя та продукти з неї вважаються корисними для здоров’я, дехто навіть виключає з раціону молочні продукти, замінюючи їх соєвими. Однак це не найкращий варіант для тих, хто страждає від гормональних розладів. Соя містить речовини, які називають фітоестрогенами. В організмі вони працюють так само, як гормон естроген, через що організм може не виділяти достатню кількість справжнього естрогену.

Молочні продукти. Молоко та молочні продукти – це доступне джерело великої кількості поживних речовин, наприклад кальцію. Однак вживання надлишкової кількості молока може стати причиною запалення в кишечнику і подразнень. Також вживання великої кількості молочних продуктів пов’язують зі збільшенням вироблення шкірного сала та появою прищів у людей, що схильні до проблем зі шкірою.

Поділись


Новини партнерів