4 корисні властивості сонячного світла, про які ви повинні знати

Сонячне світло найчастіше сприймається, як загроза нашому здоров’ю, оскільки воно може стати причиною появи зморшок, старіння і, найголовніше, раку шкіри. Однак, дослідження показують, що невелика кількість сонячних променів необхідна нашому організму, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Ось кілька переваг, які може дати сонячне світло вашому мозку та організму загалом:

Сонячне світло покращує настрій. Вчені виявили, що сонячне світло впливає на роботу ЦНС, зокрема на вироблення серотоніну. Серотонін – це нейромедіатор, який виробляється гіпоталамусом. Він дозволяє передавати інформацію від одних нервових клітин до інших. Серотонін важливий для встановлення режимів сну та харчування. Оскільки його секрецію стимулює сонячне світло, взимку та восени гіпоталамус виробляє менше серотоніну, що збільшує ризик появи симптомів депресії та тривожності і може призвести до виникнення сезонного афективного розладу.

Сонячне світло збільшує вироблення вітаміну D. Під впливом сонячного світла людська шкіра може виробляти вітамін D. Він допомагає організму засвоювати кальцій та формувати кістковий матрикс, що збільшує міцність і щільність кісток. Дослідження також показали, що достатній рівень вітаміну D в організмі знижує ризик розсіяного склерозу та деяких форм раку, включаючи рак грудей, простати та яєчників. Однак, поки вчені виявили тільки кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки.

Сонячне світло допомагає запобігти розвитку короткозорості. Дослідження показують, що діти, які багато часу проводять на вулиці, рідше мають короткозорість. У огляді 2012 року, опублікованому Американською академією офтальмології, було встановлено, що кожна година, яку люди до 20 проводили на свіжому повітрі, знижувала ризик розвитку короткозорості на 2%. Офтальмолог Крістофер Старр пропонує дітям проводити на вулиці 1-3 додаткові години щодня, щоб збільшити вироблення дофаміну. Його нестача часто призводить до подовження ока, що викликає короткозорість. При цьому сонячне світло не допомагає відновити зір тих, у кого вона вже розвинулась.

Сонячне світло сприяє покращенню сну. Сонячне світло вкрай важливе для регулювання нашого внутрішнього годинника. Його називають також циркадним ритмом, саме він регулює нашу поведінку в залежності від часу доби, наприклад, він підказує, коли нам потрібно засинати, прокидатись та їсти. Циркадний ритм людини повинен синхронізуватись зі змінами освітлення.

Однак пам’ятайте – надлишок сонячного світла може бути шкідливим і навіть небезпечним.  Більшості людей для отримання всіх позитивних ефектів від впливу сонця достатньо проводити на вулиці 10-15 хвилин на день. Звісно, все залежить від кольору шкіри, наближеності до екватора і положення сонця на небосхилі. Тому не забувайте про міри перестороги – користуйтесь сонцезахисним кремом та не виходьте на двір тоді, коли сонячні промені найбільш агресивні.

Поділись


Новини партнерів