6 поживних речовин, які необхідні для роботи щитовидки

Щитовидна залоза здається крихітною, та нехай це не вводить вас в оману. Вона надзвичайно важлива, її гормони регулюють величезну кількість процесів, від частоти серцевих скорочень до метаболізму, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Коли активність щитовидної залози знижується і вона не виробляє достатньо гормонів, це сповільнює обмін речовин. Такий стан називається гіпотиреозом, на нього страждають близько 30 мільйонів жінок та 15 мільйонів чоловіків у всьому світі. Його симптомами є стомлюваність, сухість шкіри, ослаблення м’язів, перепади настрою, проблеми з пам’яттю, тощо.

Ось 6 основних поживних речовин, які повинен включати раціон харчування людей з гіпотиреозом:

Вітамін D. Низький вміст вітаміну D пов’язаний з аутоімунними захворюваннями щитовидної залози, такими як тиреоїдит Хашимото та хвороба Грейвса. Зниження рівня вітаміну D в організмі також пов’язане з високим рівнем тиреотропіну. Як правило, в людей, що страждають на гіпотиреоз, рівень вітаміну D знижений. Харчовими джерелами цієї речовини є яєчні жовтки, жирна риба, печінка та гриби.

Селен. Дефіцит селену зменшує синтез тиреоїдних гормонів. Організм перетворює мінеральний селен у потужний антиоксидант під назвою глутатіон, який захищає щитовидку від запалення та окислювального стресу. Селен необхідний для здоров’я щитовидної залози і дозволяє активувати тиреоїдні гормони. Збільшення споживання селену допомагає боротися з постійною втомою, яка часто супроводжує гіпотиреоз. Харчовими джерелами селену є горіхи, сочевиця, гриби, баранина, яйця та курятина.

Цинк. Цинк бере участь у перетворенні гормонів Т4 в Т3. Це важлива поживна речовина. Дефіцит цинку може призвести до гіпотиреозу, і навпаки. Тиреоїдні гормони мають важливе значення для всмоктування цинку, отже гіпотиреоз може призвести до дефіциту цинку. Джерелами цинку є цільнозернові продукти, гриби, нут, шпинат, часник, гарбузове та соняшникове насіння.

Йод. Без йоду неможлива секреція гормонів щитовидки. Її клітини поглинають йод і в поєднанні з тирозином утворюють гормони Т3 та Т4. Дослідження показують, що дефіцит йоду може стати причиною серйозних проблем зі щитовидною залозою. Джерелами йоду є йодована сіль, морська капуста, молоко та молочні продукти.

Мідь. Мідь також бере участь у виробленні Т3 і Т4, її дефіцит може збільшити чутливість до холоду у пацієнтів з гіпотиреозом. Джерелами міді є мигдаль, кунжут, гриби та бобові.

Омега-3. Жирні кислоти омега-3 зменшують запалення та зміцнюють імунітет. Також вони можуть захистити мозок від когнітивних порушень, спричинених гіпотиреозом. Харчові джерела омега-3 – це топлене масло, волоські горіхи, насіння льону та насіння чіа.

Поділись


Новини партнерів