Експерти розповіли, як впоратись з нічними кошмарами

Ви різко прокидаєтесь, серце б’ється з шаленою швидкістю, а розум переповнюють на диво яскраві та моторошні образи, поки ви намагаєтесь зрозуміти, де знаходитесь. Поступово ви приходите до тями і нагадуєте собі, що це лише поганий сон. Знайома ситуація? Нічні кошмари не лише порушують цикл та погіршують якість сну, а і повністю виводять нас з рівноваги, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Доктор Ніхаріка Ядав розповіла, як можна уникнути нічних кошмарів і покращити якість свого сну.

Хоча погані сни і є невід’ємною частиною людського досвіду, якщо вас переслідують яскраві та реалістичні кошмари, ви будете почуватися втомленими та тривожними майже щодня. Тоді вам потрібно приділити більше уваги своїм звичкам, які стосуються сну.

Депривація та нерегулярний графік сну можуть бути причиною тривожних снів. Якщо ви не спите достатньо, може утворитись порочне коло, оскільки кошмари призводять до ще більшого погіршення якості сну.

Ось 5 звичок, які покращать ваш сон та допоможуть уникнути нічних кошмарів:

  • Уникайте використання комп’ютера та смартфона принаймні за годину до сну. Всі ми знаємо про вплив синього світла на вироблення мелатоніну та цикл сну. Але скільки з нас реально дотримується цієї поради і не засиджується у соцмережах до самої ночі? Наступного разу, коли вас потурбують погані сни, спробуйте відкласти електронні пристрої трохи раніше.
  • Прийміть перед сном теплу ванну чи душ. Це потрібно зробити принаймні за 90 хвилин до того, як ви відійдете до сну. Тепла ванна стимулюює вироблення мелатоніну, допомагає розслабитись та сприяє швидшому засинанню.
  • Не вживайте кофеїну у другій половині дня. Якщо вас турбують кошмари, не варто пити каву або міцний чай після 2 години дня. Пам’ятайте, кофеїн – це стимулятор, який збільшує вироблення адреналіну. Адреналін активізує мозок, коли ви засинаєте і викликає погані сни.
  •   Заспокоюйте думки перед сном. За день ми переживаємо безліч емоцій і, на жаль, не всі вони позитивні. Тому перед сном варто приділити час діяльності, яка допоможе вам заспокоїтись. Прослуховування музики, медитація, читання книги, підійде будь-що, що допомагає вам розслабитись.
  • Дотримуйтесь режиму сну. Ця порада стара, як світ, однак це не робить її менш ефективною. Встановіть розпорядок сну і дотримуйтесь його завжди, навіть у вихідні. Для вироблення звички вам знадобиться певний час.
Поділись


Новини партнерів