Вчені довели, що депресії не можна запобігти прийомом вітаміну D3

Вчені з США встановили, що тривалий прийом вітаміну D3 не здатний запобігти депресії, повідомив журнал Американської медичної асоціації ( JAMA Network Open ).

В рамках експерименту, що тривав більше п’яти років за участю в цілому 18 353 чоловіків і жінок старше 50 років, половина пацієнтів отримувала вітамін D3 і омега-3, а інші вживали плацебо. При цьому у 16 ​​700 учасників в анамнезі не було депресії, а у +1679 осіб існував ризик рецидиву, однак протягом двох років перед початком дослідження вони не проходили лікування від депресії.

За словами фахівців, низький рівень активного метаболіту вітаміну D3 – 25-гідроксихолекальциферолу в крові зазвичай пов’язували з вищим ризиком депресії у людей старшого віку, проте довгострокових масштабних досліджень з цього приводу ніхто не проводив.

Завдяки розробленим методам вчені можуть модулювати концентрацію того ж серотоніну абсолютно новим способом.

Істотних відмінностей між групами лікування в плані зміни показників настрою з плином часу не спостерігалося, відзначили вчені, коментуючи результати експерименту.

Більш того, вони розповіли, що у груп не відрізнявся і ризик виникнення депресій: зафіксовано 609 депресій або значущих симптомів депресії в «групі вітаміну D» і 625 – в «групі плацебо».

Серед дорослих у віці 50 років і старше без клінічно значущих депресивних симптомів на початковому рівні лікування вітаміном D3 в порівнянні з плацебо не виявило статистично значущої різниці в частоті і рецидивах депресії або клінічно значущих депресивних симптомах або змін в оцінці настрою за середній період спостереження більше п’яти років, констатували дослідники. Це дозволило їм зробити висновок, що використання вітаміну D3 у дорослих не допомагає в запобіганні депресії.

Поділись


Новини партнерів