Вчені знайшли джерело В12 для веганів та вегетаріанців

Вітамін В12- це один з найнеобхідніших мікроелементів для здоров’я людини. Це водорозчинний вітамін, що відіграє ключову роль виробленні еритроцитів, а також сприяє правильній роботі нервової системи, зміцнює імунітет та покращує стан волосся і шкіри, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

В12 не виробляється нашим організмом, тому ми повинні отримувати його разом із їжею. У найбільшій кількості він міститься в молоці та молочних продуктах, м’ясі, рибі, курятині та яйцях. Тому вегетаріанцям та веганам дуже складно отримати свою добову норму цього вітаміну. Зазвичай вони використовують для цього дієтичні добавки, однак нещодавнє дослідження показало, що деякі веганські продукти харчування теж можуть забезпечити організм вітаміном В12.

Вчені з Університету Гельсінкі виявили, що ферментоване дріжджове тісто може бути прекрасним джерелом В12 для тих, хто не їсть продуктів тваринного походження. Вони наголосили, що воно значно доступніше, ніж дієтичні вітамінні добавки, а також що воно може забезпечити організм іншими необхідними мікроелементами.

Згідно доповіді, науковці використовували 11 видів зерна та ферментували тісто за допомогою Propionibacterium freudenreichii – єдиного мікроорганізму, що синтезує В12, який можна вживати в їжу.

З усіх видів зерна, яке було випробуване науковцями, найбільше В12 після 3-денного процесу бродіння містилось у гречаних та рисових висівках.

Тож тепер не потрібно купувати вітамінні добавки, щоб забезпечити себе вітаміном В12, натомість зверніть увагу на ферментовані продукти.

Поділись


Новини партнерів