Вчені встановили, хто має більший ризик розвитку деменції

Нове дослідження показало, що люди, які відчувають запаморочення, коли різко встають, мають більший ризик розвитку деменції в майбутньому, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження було опубліковане в Neurology, медичному журналі Американської академії неврології.

Стан, який називається ортостатичною гіпотензією, виникає тоді, коли у людей раптово падає артеріальний тиск. Дослідження виявило зв’язок із деменцією лише у тих людей, у яких різко знижувався систолічний артеріальний тиск, а не у тих, у яких знижувався діастолічний або загальний артеріальний тиск. При цьому систолічний тиск повинен знижуватись принаймні на 15 мм. рт. ст. при різкому вставанні з сидячого положення.

Доктор Лорі Руш з Каліфорнійського університету, що у Сан-Франциско каже, що перепади тиску в момент, коли людина встає, необхідно контролювати, а також що це потенційно може допомогти зберегти пам’ять та когнітивні навички багатьох людей.

В дослідженні взяла участь 2131 людина. Середній вік учасників складав 73 роки, жоден з них не мав деменції на початку дослідження. Їхній артеріальний тиск вимірювали на початку дослідження, а потім через один, три та п’ять років. Всього 15% мали ортостатичну гіпотензію, у 9% була систолічна ортостатична гіпотензія, у 6% – діастолічна ортостатична гіпотензія.

Протягом наступних 12 років науковці спостерігали за розвитком деменції в учасників. Вона з’явилась у 462 людей, або 22% від загальної кількості учасників.

Люди, що мали систолічну гіпотензію, мали на 40% більший ризик розвитку деменції. Після поправок на куріння, діабет, вживання алкоголю та інші фактори, які можуть збільшувати ризик деменції, цю цифру зменшили до 37%.

Також дослідники виявили, що ті, чиї показники систолічного артеріального тиску сильно відрізнялись при кожному вимірюванні, були більш схильними до деменції, ніж ті, в кого систолічний тиск залишався стабільним.

Руш зазначила, що їхнє дослідження базується на спостереженнях і не встановлює причинно-наслідкових зв’язків. Воно показало лише кореляцію між показниками артеріального тиску та ризиком розвитку деменції. Також дослідження мало ряд обмежень, зокрема, в ньому не розділялись різні види деменції.

Поділись


Новини партнерів