Науковці знайшли ще одну корисну властивість чорниці

Нове дослідження, проведене науковцями з Корнельського університету, показало, що чорниці допомагають росту та відновленню м’язової тканини, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Результати дослідження було опубліковано в Journal of Nutrition. Воно тривало 6 тижнів і проводилось за участі 22 жінок. З них 12 мали вік 25-40 років, а 10 були у віці 60-75 років. Учасниці вживали 19 г ліофілізованої чорниці вранці та увечері, що є еквівалентом 1,75 склянки свіжих ягід. Їх також попросили уникати інших продуктів, багатих на поліфеноли та антоціани.

Через 1,5 години після вживання ранкової дози чорниці у піддослідних відбирали сироватку крові. Після цього науковці перевіряли вплив цієї сироватки на функції клітин, що є попередниками клітин м’язової тканини, через проліферацію чи кількість клітин, а також здатність управляти окислювальним стресом, кількість поглинутого кисню та метаболізм.

Результати експерименту показали, що в жінок з першої групи (віком 25-40 років) через 6 тижнів відчутно збільшилась кількість клітин-попередників м’язових клітин. Також дослідники помітили збільшення стійкості до окислювального стресу та поглинання кисню. При цьому сироватка від учасниць старшої групи корисних ефектів не дала.

Вчені зауважили, що наслідками погіршення функції скелетних м’язів є втрата рухливості, погіршення якості життя і, зрештою, втрата самостійності. На даний час великих досліджень, які б перевірили ефективність зміни раціону для підтримки регенерації скелетних м’язів. Це дослідження вказує на необхідність ретельного вивчення цього питання.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, м’язи з часом втрачають силу, гнучкість та витривалість. М’язова маса зменшується на три-п’ять відсотків кожні десять років після досягнення 30-річного віку, і цей показник збільшується після 60 років.

Поділись


Новини партнерів