5 проблем зі здоров’ям, на які вам можуть вказати ваші нігті

Всі ми ненавидимо, коли нігті тріскають, ламаються або на них з’являються якісь незрозумілі плями. Та правда полягає в тому, що стан ваших нігтів може відображати стан вашого здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження, опубліковане в Indian Dermatology Online Journal, показало, що нігті можуть першими вказати на алергію чи проблеми з легенями. Ось 5 проблем, які ви можете виявити за погіршенням стану нігтів:

Порушення роботи щитовидної залози. Якщо ваші нігті ламкі і легко тріскають, це може бути ознакою того гіпотиреозу, тобто порушення функції щитовидної залози. Якщо ніготь легко відшаровується від нігтьового ложа, це може свідчити про надлишок гормонів щитовидної залози в організмі. Також ламкість нігтів може бути симптомом дефіциту вітамінів С, А та біотину.

Проблеми з легенями. Чи чули ви, щоб до нігтів застосовували термін “клабінг”? Це слово позначає деформацію пальців рук та нігтів, спричинену захворюваннями серця чи легенів. Коли легені не можуть достатньо наситити кров киснем, це змінює форму нігтів. Також це часто стає причиною посиніння нігтя.

Псоріаз. Звісно, це шкірне захворювання, але на нігтях воно також позначається. Псоріаз нігтів може виникнути через ослаблення імунітету. Тоді нігті стають ламкими та починають розшаровуватись, крім того, на нігтьовій пластині з’являються нерівності. У важких випадках ці симптоми супроводжують больові відчуття.

Проблеми з печінкою. Якщо ви помічаєте побіління нігті і рожеві смуги біля його кінчика, це можуть бути нігті Террі. Нігті так виглядають через збільшення кількості сполучної тканини у нігтьовому ложі. За даними дослідження, опублікованого в Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, майже 68% людей, що страждають на печінкову недостатність, мають цей симптом. Тож якщо ви помітили його в себе, зверніться до медиків якнайшвидше.

Діабет. Так-так, діабет теж позначається на стані нігтів. Вони знебарвлюються або набувають жовтого відтінку. Почервоніння шкіри навколо нігтя також вважається однією з ранніх ознак діабету.

Поділись


Новини партнерів