4 способи знизити ризик деменції

Симптоми деменції включають втрату пам’яті, труднощі з концентрацією уваги та уповільнення мислення. Немає способу гарантовано захиститись від деменції, однак ви можете внести у свій спосіб життя певні зміни, які допоможуть вам зменшити ризик, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Найважливіше вжити заходів для запобігання розвитку деменції у віці 45-64 роки, оскільки саме тоді починають проявлятись і накопичуватись наслідки нездорового способу життя, а ризик розвитку вікових хвороб зростає. Профілактика завжди краща за лікування, а для деменції особливо, оскільки способу вилікувати її поки що не існує.

Тож для того, щоб знизити ризик розвитку деменції, фахівці рекомендують зробити такі кроки:

Скинути зайву вагу. Ожиріння та зайва вага стають усе більш поширеними у світі. Нові дані свідчать, що ожиріння збільшує ризик виникнення деменції на 30%. Численні дослідження показали, що втрата ваги значно знижує імовірність розвитку деменції у старших дорослих. Наприклад, одне з досліджень продемонструвало, що зменшення ваги на 2 кг навіть у віці 50 років сприяє покращенню показників уваги та пам’яті.

Зменшіть споживання алкоголю. Встановлено та неодноразово підтверджено, що надмірне вживання алкоголю має негативні наслідки для здоров’я. Одним з цих наслідків є пошкодження мозку, внаслідок якого може розвинутись та чи інша форма деменції. Ті, хто вживають алкоголь в межах рекомендованих норм, мають менший ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Крім того, зменшення споживання алкоголю пов’язане з покращенням загального здоров’я.

Їжте більше фруктів та овочів. ВООЗ рекомендує збалансований раціон харчування, який включає велику кількість фруктів, овочів, горіхів, бобових, продуктів з цільного зерна та оливкову олію, щоб зменшити ризик розвитку деменції. Зведення споживання червоного м’яса та насичених жирів до мінімуму позитивно позначиться не лише на здоров’ї мозку, а і на здоров’ї організму загалом. Дослідження показали, що люди, які вживають щодня 5 різнобарвних фруктів та овочів, мають менший ризик розвитку деменції.

Підтримуйте активність мозку. Дуже важливо постійно стимулювати мозок, тож те, що школа та університет давно залишились позаду, не означає, що потрібно припиняти вчитись. Вивчайте мови, подорожуйте, читайте книги, займайтесь спортом. Навіть простий розв’язок кросвордів може допомогти. Дослідження показали, що мозок людей, які виходять на пенсію пізніше, працює краще, оскільки вони щоденно отримують інтелектуальне навантаження.

Поділись


Новини партнерів