Фахівець пояснив, як зрозуміти, що ви вживаєте забагато білка

Білок – це один із трьох макроелементів, що необхідні людині для виживання. І хоча кожен із них дуже важливий, білок відіграє вирішальну роль у підтримці та нарощуванні м’язової маси, а також у транспортуванні кисню по всьому організму, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Однак, існує така річ, як надлишок білка в раціоні. Лікар Ліз Вайнанді розповіла, скільки білка людина повинна споживати щодня та як зрозуміти, що ви їсте його надто багато.

Потреба у білку визначається багатьма факторами, серед яких стать та рівень фізичної активності. В середньому дорослій людині потрібно близько 1 г білка на 1 кг ідеальної ваги тіла.

Рівняння ідеальної ваги тіла використовують, щоб на основі зросту людини визначити здорову для неї вагу. Однак, як і у випадку з рівнянням ІМТ, воно не враховує співвідношення співвідношення м’язової та жирової тканини в організмі.

Для жінки зростом 5 футів (152 см) ідеальною буде вага 45 кг. Кожний додатковий дюйм (2,54 см) додає до цього значення 2,25 кг. Для чоловіка такого ж зросту ідеальною буде вага в 48 кг і кожний додатковий дюйм збільшує це значення на 2,7 кг.

Спортсменам та тим, хто намагається наростити м’язову масу, варто споживати не 1 г білка на кілограм ідеальної ваги, а 1,5 г. Однак, незалежно від вашої денної потреби у білку, ви не повинні вживати більше за 30 г білка за один прийом їжі.

Ось кілька ознак того, що ви їсте занадто багато білка:

  • Ви набираєте вагу. Доктор Вайнанді каже, що хоча дієти з великою часткою білка допомагають людям схуднути, надлишок калорій призведе до набору ваги, незалежно від того, звідки ви отримали ці калорії.
  • У вас часто бувають запори. Оскільки більшість білкових продуктів не містять клітковини, тож їх надлишок може порушити роботу кишечника.
  • Ви маєте неприємний запах з рота. Часто на це скаржаться люди, що дотримуються кето-дієти, але неприємний запах може також бути спричинений надлишком білка. Річ у тім, що бактерії, які розмножуються на язиці, живляться білком.
  • У вас з’явились інші проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Надлишок білка в раціоні найчастіше тягне за собою нестачу інших макроелементів, зокрема вуглеводів, до яких належить і клітковина. Це може призвести до дискомфорту, здуття живота та порушень травлення.

Крім того, надлишок білка може збільшувати ризик виникнення інших проблем зі здоров’ям, наприклад це може порушити роботу нирок.

Поділись


Новини партнерів