Медики назвали горіх, який допомагає при гіпертонії

Кров’яний тиск – це сила, з якою кров тисне на стінки судин. Якщо він підвищений, це створює додаткове навантаження на судини, серце та інші органи, скажімо на мозок, нирки та очі. З часом підвищений артеріальний тиск збільшує ризик хвороб серця та інших небезпечних захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Якщо у вас діагностовано підвищений кров’яний тиск, вам в першу чергу рекомендуватимуть переглянути свій раціон харчування. Продукти харчування, які продемонстрували здатність знижувати кров’яний тиск, стали важливою частиною корисної для серця дієти.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of the American Heart Association, показало, що до таких продуктів належать волоські горіхи.

Науковці перевіряли, чи допомагає альфа-ліноленова кислота (АЛК) поліпшити здоров’я серця та чи допомагають інші сполуки, які містяться у волоських горіхах, наприклад поліфеноли, контролювати артеріальний тиск. АЛК – це рослинна жирна кислота омега-3.

Дослідження проводилось під керівництвом доктора Пенні Крис-Етертон з Державного університету Пенсильванії. В ньому взяли участь 45 людей віком від 30 до 65 років. Всі вони мали зайву вагу або ожиріння. За два тижні до початку експерименту всі учасники дотримувались однакового раціону.

Після цього їх випадковим чином поділили на три групи, що дотримувались різних типів дієти. Кожної дієти учасники дотримувались 6 тижнів, а потім переходили до наступної. Кожен з піддослідних спробував усі три дієти.

Ось які дієти були запропоновані учасникам дослідження:

  • Дієта, що включала волоські горіхи
  • Дієта, що їх не включала, але в яку входила та ж кількість АЛК та поліненасичених жирних кислот, що і перша дієта
  • Дієта, яка не включала волоські горіхи і в якій АЛК була частково замінена на олеїнову кислоту

Кожні шість тижні науковці оцінювали фактори ризику серцево-судинних хвороб учасників. Вони виявили, що всі три дієти допомогли в тій чи іншій мірі покращити здоров’я серця. Однак дієти, що включала волоські горіхи, знижувала артеріальний тиск найбільш ефективно.

Поділись


Новини партнерів