Чи безпечна картопля для діабетиків?

Картопля належить до продуктів, які люди воліють виключити зі свого раціону, коли їм ставлять діагноз діабет. І крохмалистий овоч, який їдять у всіх куточках світу раптом починає вважатись загрозою для здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

В цьому є певна логіка, адже картопля має не надто гарну репутацію через високий вміст вуглеводів, які можуть різко підняти рівень глюкози в крові. Але чи означає це, що діабетики повинні повністю відмовитись від картоплі?

Коли ми їмо вуглеводи, наш організм перетворює його в простий цукор, який називається глюкозою. Молекули глюкози потім надходять у наш кровотік і збільшують рівень цукру в крові.  Здорова людина виробляє достатню кількість інсуліну, гормону, який дозволяє глюкозі надходити в клітини і перетворюватись на енергію. Однак організм хворих на діабет достатньої кількості інсуліну, тому цукор залишається у крові.

Однак, всупереч поширеній думці, картопля не шкідлива для людей, що страждають на діабет. Вона справді містить багато вуглеводів, але цілком може бути частиною здорової дієти. Картопля містить клітковину, що робить її дуже ситною. Також вона містить марганець, калій, цинк, залізо, вітаміни В та С.

Діабетики можуть споживати низьку (20-50 грам) або помірну (100–150 грам) кількість вуглеводів щодня. Точна кількість залежить від їхнього стану здоров’я.

Маленька картоплина містить приблизно 30 грамів вуглеводів, а велика – приблизно 65 грамів. Однак кількість змінюється залежно від способу приготування картоплі.

Найкраще варити картоплю чи приготувати її на грилі. Також можна вживати її разом з іншими багатими на клітковину овочами, скажімо з квасолею. Це уповільнить процес перетравлювання їжі і допоможе запобігти різкому стрибку рівня глюкози в крові, оскільки ці продукти мають низький глікемічний індекс. Крім того, дуже важливо контролювати розмір порцій.

Поділись


Новини партнерів