Дослідження показало, що куркума може бути ефективна проти небезпечного вірусу

Куркума давно відома своїми корисними для здоров’я властивостями. За результатами нещодавнього дослідження куркумін може відігравати певну роль у знищенні деяких вірусів, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Дослідження було опубліковане в Journal of General Virology. Його результати показали, що куркумін може запобігти зараженню клітин вірусом трансмісивного гастроентериту (ВТГ). Це коронавірус альфа-групи, який інфікує свиней. Було також встановлено, що більш високі дози куркуміну здатні знищити вірусні частинки.

Зараження ВТГ викликає хворобу, яка називається трансмісивним гастроентеритом у поросят. Симптомами цієї хвороби є діарея та сильне зневоднення, у деяких випадках можливі летальні наслідки.

Щоб вивчити потенційні противірусні властивості куркуміну, дослідницька група обробляла клітини розчинами цієї сполуки різної концентрації. Було встановлено, що у високій концентрації куркумін здатен зменшити кількість вірусних частинок у культурі клітин.

“Куркумін гальмує етап адсорбції ВГТ, а також певною мірою інактивує цей вірус, що говорить про те, що потенційно куркумін може використовуватись для профілактики ВТГ-інфекції”, – сказав доктор Лілан Сі, головний автор дослідження та дослідник Уханського Інституту біоінженерії.

Цікаво, що куркумін також інгібує реплікацію деяких видів вірусів, зокрема вірусу денге, гепатиту В та вірусу Зіка. Також куркума має протизапальні та антибактеріальні властивості.

За словами доктора Сі, куркумін обрали через невелику кількість побічних ефектів. Також він зазначив, що для вивчення противірусних властивостей куркуміну необхідні додаткові дослідження.

“Потрібні подальші дослідження для оцінки інгібіторного ефекту in vivo та дослідження потенційних механізмів дії куркуміну проти ВГТ, що закладе основу для всебічного розуміння антивірусних механізмів та можливості застосування куркуміну”, – сказав доктор Сі.

Поділись


Новини партнерів