Вчені сказали, які продукти в жодному разі не можна поєднувати з антибіотиками

Давно відомо, що харчування надзвичайно важливе для здоров’я кишечника та для загального здоров’я організму. Мікробіом кишечника складається як з корисних бактерій, так і зі шкідливих. На думку експертів, здорове харчування, доповнене пробіотиками, допомагає підтримувати корисні бактерії кишечника, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Останні дослідження показали, що західна дієта з високим вмістом жиру в поєднанні з антибіотиками може стати фактором ризику запалення кишечника, особливо для тих, хто страждає на синдром подразненого кишечника (СПК). Це дуже поширене порушення захворювання, на яке страждає близько 11% людей у всьому світі. Його симптоми включають періодичні болі в животі, здуття живота, діарею та запори. ВВажається, що хворі на СПК, із запаленням оболонки та порушенням мікробіому кишечника можуть невдовзі захворіти на запальне захворювання кишечника.

В дослідженні взяли участь 43 здорові дорослі людини та 49 дорослих із діагнозом СПК. У учасників вимірювали рівень кальпротектину, біомаркера запалення кишечника. Підвищений рівень фекального кальпротектину вказував на стан, що передує запальним захворюванням кишечника (ЗЗК). В ході дослідження виявили 19 учасників з цим станом.

Науковці встановили, що учасники, які дотримувались дієти з високим вмістом жиру та нещодавно вживали антибіотики мали у 8,6 більший ризик виникнення стану, що передує розвитку ЗЗК, ніж ті, хто споживав мало жирів і не приймав антибіотики останнім часом. У тих, хто споживав найбільше жирів, запалення кишечника кишечника розвивались у 2,6 разів частіше.

“Наше дослідження показало, що прийом антибіотиків людьми, які дотримуються раціону з високим вмістом жиру, пов’язаний з більшим ризиком розвитку стану, що передує ЗЗК”, – сказав Андреас Баумлер, професор медичної мікробіології та імунології та провідний автор дослідження.

Також науковці використовували мишачі моделі для перевірки впливу раціону з великою кількістю жиру та антибіотиків на клітини кишечника.

Виявилось, що ця комбінація, як правило, порушує роботу мітохондрій клітин, що призводить до зниження споживання кисню клітинами, потрапляння його в кишечник та виникнення запалень.

“Найкращий спосіб зберегти здоров’я кишечника – це прослідкувати, щоб шкідливих бактерій не було більше, ніж корисних”, – каже один з авторів дослідження. “Наше дослідження підкреслює, як важливо уникати комбінації жирної їжі та антибіотиків, щоб уникнути запалення кишечника”.

Поділись


Новини партнерів