Науковці назвали продукти, які здатні захистити мозок від шкідливого впливу забрудненого повітря

Забруднене повітря – це поширена проблема у великих містах і дослідження неодноразово підтверджували, що воно шкодить роботі мозку і чоловіків, і жінок, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Однак, нове дослідження показало, що за допомогою правильного харчування можна уникнути цієї шкоди – жінкам похилого віку, які регулярно вживали рибу, багату на жирні кислоти омега-3, вдавалось краще протистояти неврологічним ефектам смогу.

Доктор Ка Хе з Колумбійського університету пояснює, що жирні кислоти омега-3 борються із запаленнями та підтримують структуру мозку під час старіння. Також науковці виявили, що вони захищають мозок від пошкодження нейротоксинами, такими як свинець та ртуть.  Саме тому його команда вирішила перевірити, чи здатні жирні кислоти омега-3 захистити мозок від впливу іншого нейротоксину – твердих часток, які забруднюють повітря і утворюють смог.

В дослідженні взяли участь 1300 жінок, середній вік яких становив 70 років. Вони заповнювали анкети, в яких розповідали про своє харчування, рівень фізичних навантажень та історію хвороби. Жодна з учасниць на початку дослідження не мала деменції.

Жінки проходили аналіз крові, який допоміг визначити кількість кислот омега-3 в їхніх організмах, а також сканування мозку, яке дозволило оцінити стан здоров’я різних мозкових ділянок. Крім того, дослідники зібрали дані про місця проживання учасниць, щоб визначити, середній рівень забрудненості повітря, яке впливало на них останні три роки.

Було виявлено кореляцію між рівнем споживання жирних кислот омега-3 та збереженням здоров’я мозку в тих піддослідних, які проживали в регіонах із дуже брудним повітрям. Результати дослідження показали, що вживання 1-2 порцій жирної риби або молюсків щотижня допомагає протидіяти впливу забруднення на мозок.

Вчені наголосили, що їхнє дослідження не мало на меті встановити причинно-наслідковий зв’язок.

Дієтолог Катріна Хартог, яка переглянула результати дослідження, зазначила, що в ньому є кілька обмежень. Наприклад, є питання до якості відібраних зразків крові. Також дані про споживання жирних кислот омега-3 були неповними. Вчені зібрали інформацію про вживання деякими учасницями добавок з риб’ячим жиром, але незрозуміло, як часто вони їх вживали і в яких дозах. При чому останнє навіть важливіше, бо багато досліджень показали, що прийом дієтичних добавок – це чудовий спосіб збільшити споживання жирних кислот омега-3.

Проте, за її словами, частіше їсти рибу – це гарне рішення, особливо якщо замінити на неї червоне та оброблене м’ясо. Омега-3 можна знайти в оселедці, скумбрії та лососі, а також в насінні чіа та льону.

Поділись


Новини партнерів