Вісцеральний жир, на відміну від підшкірного, відкладається навколо внутрішніх органів, таких як печінка або кишечник. Це може стати причиною порушення функції цих органів. Також надлишок вісцерального жиру пов’язують з підвищеною небезпекою серцево-судинних хвороб, пише Жіночий світ з посиланням на Express.
Зменшити відкладення вісцерального жиру можна тільки за допомогою правильного харчування. Та в раціоні більшості з нас є продукти, які сприяють збільшенню цих відкладень. Дослідження, опубліковане в журналі Journal of Clinical Nutrition, показало, що до таких продуктів належать рафіновані зерна.
Що більше очищеного зерна у вашому раціоні, то більше небезпечного вісцерального жиру накопичується на ваших органах. До продуктів з очищеного зерна належать біле борошно, білий рис та білий хліб. Учасники дослідження, які споживали менше цих продуктів, мали менше вісцерального жиру в організмі.
Продукти з цільного зерна, з якого не видалили висівки, містять значно більше клітковини. Саме у висівках знаходиться значна частина поживних речовин. Однак, деякі цільнозернові продукти продукти теж можуть заважати позбутись вісцерального жиру, скажімо, цільнозерновий хліб. Він містить багато інших вуглеводів, крім клітковини.
Доведено, що раціон з низьким вмістом вуглеводів ефективно зменшує запаси вісцерального жиру в організмі. Насправді, численні дослідження підтвердили, що зменшення споживання вуглеводів навіть більш ефективне, ніж зменшення споживання жиру. Наприклад, дослідження, яке проводили 8 тижнів за участі 69 чоловіків та жінок із зайвою вагою. Вчені виявили, що ті учасники, які дотримувались дієти з низьким вмістом вуглеводів, скинули на 10% більше вісцерального жиру і на 4,4% підшкірного, ніж ті, що дотримувались дієти з низьким вмістом жирів.
Також для зменшення відкладень вісцерального жиру важливі фізичні навантаження. Гарвардська медична школа рекомендує щодня виконувати вправи середньої інтенсивності 30-60 хвилин на день. Це може бути ходьба, біг, плавання або аеробіка. Крім того, ефективними є силові тренування.