Фахівці назвали продукти, які знижують ризик смерті від серцево-судинних хвороб

Дослідження, опубліковане в JAMA Internal Medicine 13 липня, показало, що раціон з високим вмістом рослинного білка допомагає знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 10%, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Вченими з Національного інституту раку було також встановлено, що заміна яєць на рослинні джерела білка знижує ризик виникнення серцево-судинних хвороб більш, ніж на 20%.

Заміна червоного м’яса на рослинні джерела білка може знизити ризик смерті від хвороб серця на 15%.

“Наші дані показують, що раціон з великою часткою рослинних продуктів допомагає запобігти смерті від серцево-судинних захворювань і що зміна джерел білка може вплинути на загальне здоров’я організму”, – сказала співавторка дослідження Джакі Хуанг, аспірантка відділу метаболічної епідеміології НІР.

Основними джерелами рослинного білка дослідники називають хліб, крупи, макарони, горіхи, бобові та зелені овочі. За їхніми словами, ці продукти зазвичай не містять шкідливих жирів та “поганого” холестерину, на відміну від тваринних джерел білка.

Для дослідження науковці проаналізували дані 416 104 дорослих людей, які брали участь в Дослідженні харчування та здоров’я населення, яке проводив Американський Національний інститут охорони здоров’я у співпраці з федеральним агенством та Американською асоціацією пенсіонерів. Дані збирали протягом 16 років, з 1995 по 2011 рік.

В середньому учасники отримували з білкових продуктів 15,3% калорій щодня. Приблизно 40% білків припадало на рослинні джерела, а 20% – на молочні продукти.

Зараз дієтологи рекомендують вживати різноманітні білкові продукти, включаючи включаючи морепродукти, пісне м’ясо та птицю, яйця, зелені овочі, горіхи, насіння та продукти з сої.

Однак, дані нового дослідження можуть бути враховані при розробці нових дієтичних рекомендацій. У цьому випадку фахівці будуть радити приділити більше уваги рослинним джерелам білка.

“Наше дослідження показало, що заміна тваринного білка на рослинний та збільшення споживання рослинного білка пов’язані з меншим ризиком загальної смертності. Це дозволяє припустити, що рослинні джерела білка, такі як цільнозернові продукти, бобові, горіхи та злаки є важливим аспектом здорового харчування, яке сприяє довголіттю”, – каже провідний автор дослідження доктор Деметріус Альбан.

Поділись


Новини партнерів