Названо популярний напій, який знижує рівень холестерину

Високий рівень холестерину в крові викликає занепокоєння, оскільки він збільшує ризик інфаркту, інсульту, міні-інсульту та атеросклерозу, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Шкідливим вважається ЛПНЩ – різновид холестерину, який накопичується на стінках артерій. Саме через артерії кров, збагачена киснем, переноситься від серця до інших органів. Що більше холестерину залишається на стінках артерій, то вужчим стає прохід для крові. Серцю доводиться качати кров інтенсивніше, щоб кров могла дійти до всіх тканин та органів, що збільшує ризик інфаркту.

“Хороший” холестерин, або ж ЛПВЩ, допомагає переносити “поганий” холестерин з судин до печінки, де він розщеплюється, а потім виводиться з організму через сечовий міхур.

Науковці з організації Кокран вивчали вплив одного з популярних напоїв на рівень ЛПНЩ та його ефективність для профілактики серцевих хвороб. Цим напоєм був зелений чай. Вчені провели 11 клінічних випробувань, в яких загалом взяла участь 821 людина. Всі вони показали, що зелений чай допомагає знизити загальний рівень холестерину і, що ще важливіше, рівень “поганого” холестерину, який накопичується на стінках артерій. Це допомагає досить суттєво знизити ризик хвороб серця.

Однак, вони визнали, що довготривалих досліджень впливу зеленого чаю на рівень холестерину дуже небагато.

Вчені з медичного факультету Гонконгзького університету також досліджували вплив зеленого чаю на здоров’я серцево-судинної системи. Вони виявили, що зелений чай збагачує кров антиоксидантами, які не дозволяють ЛПНЩ окислюватись. Окислений холестерин може сприйматись імунною системою людини, як бактеріальна інфекція. Тоді вона починає боротися з запаленнями на внутрішніх стінках артерій, що збільшує ризик атеросклерозу та хвороб серця.

Ще одне дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, розглядало зв’язок між вживанням зеленого чаю та смертністю від серцевих хвороб, раку та інших причин. В ньому використали дані 40 530 людей. Науковці дійшли висновку, що зелений чай знижує ризик смерті загалом та від серцевих хвороб зокрема.

Контролювати рівень холестерину в крові надзвичайно важливо, тому варто займатися фізичними вправами не менш, ніж 150 хвилин на тиждень, скоротити споживання жирного м’яса та насичених жирів, а також додати до свого раціону зелений чай.

Поділись


Новини партнерів