5 способів зберегти здоров’я кишечника

Більшість із нас намагаються контролювати споживання жирів та холестерину, щоб серце та інші життєво важливі органи залишались здоровими. Але не всі знають, що мікробіом кишечника теж відіграє не останню роль в підтримці їх роботи, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Коли баланс мікрофлори кишечника порушується, це одразу позначається на загальному здоров’ї організму. Тому людина, яка дбає про своє здоров’я, повинна дбати про підтримку бактеріального балансу кишечника.

Для цього потрібно регулярно вживати пробіотики та пребіотики. Пребіотики – це харчові продукти, які сприяють росту хороших бактерій у кишечнику, тоді як пробіотики – це живі корисні мікроорганізми. Вони допомагають запобігти запаленню кишечника та кишковим розладам. Пребіотики роблять пробіотики більш стійкими до раптової зміни pH та температури, коли вони потрапляють в організм.

Не останню роль в підтримці здоров’я кишечника відіграє здорових сон. Дослідження показали, що нестача сну збільшує ризик ожиріння та діабету 2 типу. Також регулярне недосипання або порушення режиму сну порушує баланс мікробіому кишечника, збільшуючи ризик запалень.

Звісно, для здоров’я кишечника надзвичайно важливе харчування. Медики рекомендують вживати якомога більше клітковини, оскільки вона покращує травлення і підтримує здорову мікрофлору кишечника. Клітковину можна отримати з овочів, фруктів, бобових, ягід, горіхів та насіння.

Загальновідомо, що куріння шкодить здоров’ю. Та не всі знають, що воно впливає не лише на легені. Дослідження показали, що у людей, які палять більше 16 років, збільшується кількість шкідливих бактерій у кишечнику. Ці бактерії можуть стати причиною запалення кишечника та хвороби Крона.

Також потрібно уникати надлишку антибіотиків. Звісно, вони необхідні для лікування бактеріальних інфекцій, але вживання їх без потреби (наприклад при застуді) може вплинути на корисні бактерії в кишечнику та погіршити імунітет. Дослідження показали, що навіть через 6 місяців після вживання антибіотиків в кишечнику не вистачає кількох видів корисних бактерій. Тому пам’ятайте – антибіотики потрібно приймати тільки при бактеріальних інфекціях і за призначенням лікаря.

Поділись


Новини партнерів