Що потрібно знати про симптоми бубонної чуми, яку знайшли в Китаї та Монголії

Випадки бубонної чуми були офіційно підтверджені в Китаї та Монголії. Китайський пацієнт зараз ізольований у лікарні. Його стан стабільний. Зараз уряд Китаю закликає громадськість вжити всіх можливих заходів, щоб мінімізувати ризик передачі хвороби від людини до людини, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Китайські органи охорони здоров’я повідомляють, що ризик розповсюдження епідемії є. Тому необхідно покращити обізнаність населення про симптоми хвороби та про способи убезпечити себе.

Громадян закликають уникати людних місць і дотримуватись правил особистої гігієни. Влада також закликає негайно звернутись по медичну допомогу, якщо людина помітила якісь із ранніх ознак чуми.

І хоча ВООЗ заявляє, що бубонна чума з Монголії та Китаю підвищеної небезпеки не становить, знати основні симптоми необхідно.

Бубонна чума викликається бактерією Yersinia pestis, яка зазвичай зустрічається у дрібних тварин і бліх. Вона може передаватись від тварини до тварини і від тварини до людини через укуси заражених бліх. Залежно від того, коли вдається діагностувати чуму, смертність може становити від 30% до 60%. При ранній діагностиці її можна вилікувати за допомогою антибіотиків.

Ранні симптоми чуми схожі на симптоми грипу – лихоманка, озноб, біль у голові та м’язах, втома, нудота та блювота.

З часом бактерія проникає в лімфатичну систему і викликає запалення лімфатичних вузлів. Саме запалені та збільшені лімфатичні вузли називали “бубнами”, з часом вони можуть загноїтись.

Далі хвороба поширюється на легені. Це вже легенева чума, найсерйозніший тип захворювання. В цей момент чума може передаватись від людини до людини через заражені краплі.

У 2010–2015 роках у світі було зафіксовано 2448 випадків бубонної чуми, більшість з яких трапились в Африці. Ризик проникнення чуми в Європу поки що вважається низьким.

Поділись


Новини партнерів