Дослідження показало, що може допомогти запобігти втраті зору

Не одне дослідження показало, що щоденна фізична активність має безліч переваг для здоров’я. Навіть якщо ви можете приділити вправам лише кілька хвилин на день, це все одно краще, ніж нічого. Тепер з’явилось нове дослідження, яке показало, що фізична активність  може допомогти запобігти втраті зору, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Дослідження науковців з Медичної школи Університету Вірджинії встановило, що вправи допомогли зменшити шкідливий ріст кровоносних судин в очах лабораторних мишей на 45%. Чому ж це важливо? Бо це фактор ризику вікової дегенерації макули.

Головний висновок дослідження полягає у тому, що фізична активність допомагає уповільнити або запобігти віковій дегенерації макули, але також вона може допомогти уникнути і інших хвороб очей, таких як глаукома.

“Питання про те, чи можуть зміни у способі життя допомогти уникнути вікової дегенерації макули, стояло давно. Це дослідження вперше надало переконливі лабораторні докази”, – сказав вчений Бредлі Гелфанд, доктор наук, співробітник Центру науки про зір Університету Вірджинії.

При цьому науковці наголосили, що мова йде не про інтенсивні тренування. У мишей було лише колесо, в якому вони бігали з різною швидкістю, та результати були вражаючими. Тому навіть легкі фізичні вправи можуть мати позитивний ефект, а збільшення часу тренування не завжди означає більшу користь.

На сьогодні механізм впливу вправ на якість зору залишається незрозумілим. Вчені припускають, що секрет може бути в посиленому приливі крові до очей. Гелфанд планує провести додаткові дослідження, щоб розробити метод чи ліки, які даватимуть ті ж корисні ефекти, що й тренування. Він сказав, що це дуже важливо, оскільки вікова дегенерація макули виникає зазвичай в людей похилого віку, багато з яких не можуть виконувати фізичні вправи через стан здоров’я.

Поділись


Новини партнерів