Фахівці назвали продукт, який допомагає знизити ризик розвитку раку

Рак – це стан, при якому клітини певного органу безконтрольно ростуть та розмножуються. Ракові клітини можуть поширитись на здорові тканини та органи, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Ряд досліджень показав, що харчування впливає на ризик виникнення раку і певні зміни в раціоні можуть допомогти його уникнути. Софі Медлін, консультант-дієтолог і засновниця сайту City Dietitians, каже, що регулярне вживання горіхів може допомогти зменшити ризик розвитку раку кишечника, одного з найпоширеніших онкологічних захворювань.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition Journal, розглядались дані 923 пацієнтів з колоректальним раком та контрольної групи з 1846 здорових людей. Дані брали з Корейського національного центру раку. Інформація про харчування учасників збиралась за допомогою напівкількісного опитування про частоту споживання 106 найменувань продуктів харчування, де фігурували мигдаль, арахіс та кедрові горіхи.

Учасників поділили на категорії за споживанням горіхів – одні їли їх раз на тиждень, другі – до трьох разів на тиждень, а треті – три і більше рази на тиждень. Після порівняльного аналізу науковці виявили статистично значущий зв’язок між частотою споживання горіхів та зниженням ризику виникненню колоректального раку. Більше того, цей зв’язок спостерігався на всіх субточках товстої та прямої кишки, як у чоловіків, так і у жінок, за винятком проксимального відділу прямої кишки у жінок.

Ще одне дослідження, опубліковане в  Journal of Clinical Oncology, показало, що пацієнти з 3 стадією раку товстої кишки, що регулярно вживали горіхи, мали менший ризик рецидиву та смерті від раку, ніж ті, хто цього не робив.

3 стадія означає, що рак вже встиг поширитись на навколишні тканини та лімфатичні вузли.

Також дослідження показали, що бобові, фрукти та овочі теж знижують імовірність виникнення раку.

“Фрукти та овочі містять клітковину, вітаміни, антиоксиданти та інші фітохімічні речовини, які підтримують здорові функції клітин”, – пояснила Медлін.

Вживання молока та молочних продуктів також може знизити ризик розвитку раку, хоч і не так сильно, як вживання горіхів, фруктів та овочів. Однак, є докази того, що молочні продукти з високим вмістом жиру збільшують ризик раку простати.

Поділись


Новини партнерів