Чи може стрес впливати на фізичне здоров’я

Стрес став частиною нашого життя. Його причиною можуть стати різні фактори – від жорстких термінів виконання завдань до проблем в особистому житті. Але не всі знають про несприятливі для здоров’я наслідки, які він може мати, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Надто високий рівень стресу при відсутності контролю може завдати значної шкоди. Він може вплинути як на психічне, так і на фізичне здоров’я. Наприклад, високий рівень стресу може збільшити ризик серцевих хвороб, а також завдати шкоди імунній системі. Тому важливо взяти стрес під контроль.

Імунна система захищає організм від інфекцій та хвороб. Однак, стрес може ослабити імунну систему і зробити вас більш вразливими для хвороб.

Доктор Акшай Кумар з лікарні Artemis Hospital пояснює: “Душевний стан, безумовно, впливає на фізичний стан людини. Стрес не тільки погіршує наш психологічний стан, але і має яскраво виражений негативний вплив на фізичне здоров’я. Стрес послаблює вашу імунну систему, збільшуючи ризик виникнення хвороб”.

“Через стрес організм виробляє більше гормону, що називається кортизол. Він впливає на імунну систему. Мозок подає сигнали ендокринній системі для вивільнення захисних гормонів, але стрес стає причиною гормональної дисрегуляції. Коли ви перебуваєте в стресі, тіло не може виробляти білі кров’яні тільця, які є невід’ємною частиною імунної системи і мають велике значення для боротьби з мікробами і антигенами”, – додав він.

Також стрес може збільшити ризик проблем із психічним здоров’ям, таких як тривожність, спалахи гніву та депресія.

Може стрес вплинути і на ваше травлення, викликаючи нудоту та блювоту. Якщо людина має звичку заїдати стрес, то проблема може поглибитись.

Крім того, стрес може викликати втому і знижувати працездатність, спричинити безсоння, збільшити ризик гіпертонії, печії та нападів головного болю.

Поділись


Новини партнерів