Фахівець розповів, як можна вберегтися від педикульозу

Воші – це крихітні комахи-паразити, які оселяються на шкірі голови. Вони нешкідливі для людини і не переносять ніяких хвороб, але можуть викликати свербіння і дратувати, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Діти, особливо дошкільнята та молодші школярі, хворіють на педикульоз найчастіше, каже педіатр Річард Чанг.

Воші не можуть літати чи стрибати, вони повзають між господарями. Тому діти, які постійно знаходяться в групі, займаються контактним спортом, сплять поруч або грають разом на дитячих майданчиках до них більш чутливі.

Також воші можуть передаватися, якщо ділитися шапочками, шарфиками або верхнім одягом, аксесуарами для волосся, а також при користуванні спільними меблями та подушками. Тобто, в будь-якому разі потрібен тісний контакт. Воші легко поширюються, тому що від чотирьох до шести тижнів людина може не відчувати жодних симптомів.

Самі воші дуже маленькі і їх важко помітити. У них є три етапи життєвого циклу, який повторюється приблизно кожні три тижні. Спершу з’являються яйця (гниди), потім діти (німфи), які приблизно за два тижні стають дорослими (воші). Дорослих вошей помітити найважче, бо вони швидко рухаються та уникають світла. Найпростіше помітити гниди, які воші відкладають у волосяних фолікулах.

Незрілі гниди можуть бути жовтими або коричневими. Ті ж, з яких уже вилупились німфи, найчастіше білі. Їх у волоссі видно найкраще, особливо коли вони по мірі росту волосся віддаляються від шкіри голови. Однак, за словами Чанга, їх часто сприймають як лупу.

Зрозуміти, що у вас саме воші, а не лупа, можна, якщо ви часто відчуваєте, як свербить шкіра голови або як по ній щось рухається; якщо через дискомфорт вам важче спати, а також ви періодично відчуваєте біль через дрібні пошкодження шкіри голови.

Хоча ці симптоми виникають не у всіх, свербіж є основною і найпоширенішою ознакою вошей.

Свербіння спричинене незначною алергічною реакцією на укуси вошей. При укусі, воші залишають у шкірі часточки своєї слини, що викликає подразнення.

Центри контролю та профілактики захворювань повідомляють, що в ранки, які залишаються після укусів вошей, можуть потрапити бактерії і викликати інфекцію, однак це відбувається не частіше, ніж інфікування інших пошкоджених ділянок шкіри.

Щоб уникнути вошей, варто дотримуватись таких правил безпеки:

  • Уникати контактів з головою або волоссям інших. Групові обійми, групові селфі, спільні подушки – все це фактори ризику.
  • Не діліться одягом. Шапки, шарфи, резинки та заколки, все, що торкається волосся, повинно бути індивідуальним.
  • Періть одяг та постільну білизну при високій температурі. При 55℃ воші гинуть.
  • Якщо хтось у вас вдома нещодавно мав вошей, пропилососьте всі килими, меблі, подушки та ковдри. Все, на чому могли залишитись воші, потрібно очистити.

Якщо у вас чи в когось з ваших рідних є воші, скористайтесь спеціальним шампунем та густим гребінцем, який може фізично видалити воші та гниди з волосся.

Поділись


Новини партнерів