Дієтолог розповіла, як потрібно харчуватись при подагрі

Подагра – це загальний термін, що використовують для позначення всіх станів, які виникають через накопичення в організмі сечової кислоти. Зазвичай вона найсильніше позначається на ногах. Вони набрякають, виникає біль у суглобах, особливо у тих, що розташовані у великих пальцях, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Але іноді подагра протікає безсимптомно. Гострі симптоми подагри виникають через швидке накопичення кристалів сечової кислоти в суглобах і можуть тривати від 3 до 10 днів.

Без лікування подагра може перейти в хронічну форму. Це може призвести до утворень грудочок сечової кислоти в суглобах, а також шкірі та м’яких тканинах, які їх оточують. Ці відкладення часто стають причиною пошкодження суглобів. Щоб запобігти цьому, потрібне своєчасне лікування.

Сечова кислота – це продукт травлення, який організм повинен виводити через нирки. Ефективною стратегією зниження рівня сечової кислоти в організмі є зниження споживання пуринів, в процесі метаболізації яких вона і утворюється. Основними джерелами пуринів є м’ясо та морепродукти.

Однак, дієтолог Пуджа Махія зауважила, що лише третина сечової кислоти утворюються внаслідок перетравлювання тваринних білків. Інші дві третини виробляє сам організм.

Вона рекомендує дотримуватись призначеного лікарем лікування подагри, а також внести певні зміни в харчування.

Перш за все, потрібно скоротити споживання цукру. Вживання великої кількості цукру не тільки підвищує ризик ожиріння та діабету другого типу, а і збільшує вироблення сечової кислоти. Також він знижує швидкість, з якою сечова кислота виводиться організмом. “95% людей, які страждають на подагру, також мають гіперінсулінемію. Крім того, цукром живляться шкідливі бактерії в кишечнику, які починають виробляти більше сечової кислоти”, – пояснює Махія.

Так само діє фруктоза, сиропи з якою часто використовують для виробництва солодких газованих напоїв та продуктів, які мають подовжений термін придатності.

Крім того, Махія наполягає на відмові від вживання алкоголю. Що більше алкоголю ви вживаєте, то більше в організмі утворюється сечової кислоти. Також алкоголь знижує швидкість екскреції, тобто виведення сечової кислоти з організму.

Поділись


Новини партнерів