5 поширених міфів про літні алергії

Традиційно алергії докучають людям у міжсезоння, але влітку ми також ризикуємо вступити в контакт з алергенами на вулиці і навіть вдома. Насправді, навколо літніх алергій склалось багато міфів, які можуть заважати їх діагностувати та лікувати, або ж навпаки, примушують хвилюватись без особливого приводу, пише Жіночий світ з посиланням на U.S. News. Ось декілька з них:

Алергії на зовнішні подразники виникають лише навесні та восени. Насправді пилок трави може опинитись в повітрі і влітку. Також влітку нікуди не зникають спори цвілі, особливо в районах з підвищеною вологістю. Вони можуть викликати сильну алергію та симптоми астми. Також влітку цвіте амброзія, яка теж є сильним алергеном.

Якщо після відвідин басейну у вас подразнена шкіра – це алергія на хлор. Хлор використовують для того, щоб вбити потенційно хвороботворні організми, що можуть жити у воді. Він може подразнювати шкіру та очі, але це не алергія. За даними Американського коледжу з алергії, астми та імунології, хлор не може спричинити небезпечну для життя анафілаксію, як це відбувається при алергії. Однак у вас справді можуть з’явитись висипи, сльозотеча та кашель. В закритих басейнах такі проблеми виникають частіше.

Якщо місця укусів сверблять, то в це алергія на комарів. Укуси комарів створюють багато незручностей в літній час, та вони рідко спричиняють алергічні реакції, як укуси бджіл та ос. Вони викликають свербіж і набряк у місцях укусів, але майже ніколи не призводять до появи утворення висипань по всьому тілу або небезпечної для життя анафілаксії. Свербіж викликає речовина зі слини комара, яка запобігає згортанню крові, що полегшує її висмоктування.

Якщо ви чхаєте кожного разу, як виходите на сонце – це алергія на сонячне світло. Якщо ви починаєте чхати, коли виходите на яскраве світло – це фотичний чхальний рефлекс. Чхання спричиняє не саме світло, а зміна його інтенсивності. Вважається, що фотичний чхальний рефлекс є у 35% населення і що він передається генетично. Запобігти нападам чхання можна, якщо вдягти сонячні окуляри або капелюшок з крисами, які захистять очі.

Читайте також: Прихована харчова алергія: симптоми і ознаки у дітей і дорослих

Деякі фрукти та овочі викликають свербіж у роті, це точно харчова алергія. Якщо ви страждаєте на сінну лихоманку, то свербіж у роті та біль у горлі після вживання деяких сирих фруктів овочів може бути ознакою синдрому оральної алергії. Симптоми СОР включають свербіж у роті, біль у горлі, набрякання губ та язика. Ці симптоми минають практично одразу після того, як ви з’їсте фрукт чи овоч, тому вони не потребують лікування. Ознаки СОР ніколи не проявляються після вживання термічно оброблених фруктів та овочів.

Поділись


Новини партнерів