Що потрібно знати про користь та шкоду сої

Cоя – це основний продукт харчування для багатьох людей, особливо для тих, хто дотримується вегетаріанської дієти. Однак, не стихають суперечки про вплив сої на гормони, ризик виникнення раку та загальний стан здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Тому однозначної думки про користь та шкоду сої немає. Ось, що показали дослідження:

Користь сої зумовлена, переважно, високим вмістом рослинного білка. Продукти з цільної сої, такі як тофу, вважаються джерелом повноцінних білків, тобто вони містять усі дев’ять незамінних амінокислот, які необхідні організму, однак не можуть ним синтезуватись. Це особливо важливо для веганів і вегетаріанців, оскільки ті, хто дотримуються традиційного харчування можуть отримати повноцінні білки з тваринних продуктів.

Крім білка, соя містить клітковину, кальцій, вітамін А, вітамін С та залізо.

В той же час, соя містить ізофлавони. Це тип фітоестрогенів, тобто вони діють так само, як естроген. Їх она знайти в багатьох рослинах, однак, саме в сої їх міститься найбільше. Хоча вони можуть приносити певну користь жінкам у применопаузі та під час менопаузи, в цілому вплив ізофлавонів на організм скоріше негативний.

Огляд 2010 року, опублікований у Journal of Nutrition, показав, що у дорослих жінок споживання великої кількості сої може впливати на роботу яєчників. Це пов’язано з тим, що ізофлавони імітують дію естрогену і можуть впливати на секрецію естрогену в яєчниках, що призводить до порушення овуляції. Однак автори огляду також зазначили, що для жінок, які соєю не зловживають, тобто їдять не більше двох порцій на день, це не повинно бути проблемою.

Існує також думка, що соя може стати причиною появи або прискорення прогресування раку молочної залози. Дослідження 2014 року, опубліковане в Journal of the National Cancer Institute показало, що соя може викликати зміни в експресії генів, які пов’язані з раком молочної залози. Однак у дослідженні брали участь лише 140 жінок, тому потрібні додаткові дослідження.

Також соя може нашкодити людям, які мають захворювання щитовидної залози. Для них важливо отримувати достатню кількість йоду. А соя містить гойтрогени, які погіршують його всмоктування.

Читайте також: Чому ви повинні їсти бобові, якщо хочете схуднути

Крім того, не вщухають суперечки щодо того, чи варто вживати сою дітям. У дослідженні 2016 року, опублікованому в Nutrition Research, в якому взяли участь майже 400 осіб, було встановлено, що діти, які споживають сою, а отже, і ізофлавони, в 2-2,5 рази частіше хворіють на хворобу Кавасакі, ніж ті, хто не вживав сою. Хвороба Кавасакі викликає запалення в артеріях і лімфатичних вузлах. Вона частіше зустрічається у дітей, ніж у дорослих.

В огляді 2017 року, опублікованому в Nutrition Reviews, було встановлено що ізофлавони в сої не чинять негативної дії на статеве дозрівання, але дослідження, які оглядались, мали ряд обмежень.

Поділись


Новини партнерів